latinica  ћирилица
14/04/2024 |  18:11 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

У Невесињу воћарство у повоју (ВИДЕО)

Невесињски крај препознатљив је по сточарској и ратарској производњи.
Воћњак у Невесињу - Фото: РТРС
Воћњак у НевесињуФото: РТРС

Ово поднебље има одличне услове и за воћарство, али је та грана тек у повојима.

Иако некомерцијалних воћњака има много, постоји само једна плантажа шљиве и трешње, која је засађена прије пет година.

Перспективе су добре, али још треба времена да би се унаприједила производња.

Покушаја плантажног узгоја шљиве било је и раније, док је трешња експериментално засађена. У једином комерцијалном воћњаку кажу да висока Херцеговина може постати преознатљив воћарски крај и да су досад постигнутим задовољни.

На јединој плантажи шљиве и трешње у току су прољећни радови - резидба и заштита стабала.

Прошлогодишњи приноси шљиве били су одлични, а род екстра квалитета. Тржиште није спорно, све је продато на подручју БиХ и Србије, за 1,5 КМ по килограму, док је трешња имала лошији принос и знатно већу откупну цијену од око пет КМ по килограму.

У општинској управи кажу да ће у наредном периоду евидентирати површине под воћњацима. Право на подстицаје имају регистровани произвођачи јабучастог, коштичавог и јагодастог воћа.

У, за сада, једином интензивном воћњаку на подручју Невесиња истичу да су услови за воћарство одлични, али да се ради о комплексном узгоју, гдје се ништа не смије препуштати случају. Процес узгоја у потпуности реализују самостално, а током бербе ангажују се и сезонци.

Надају се да ће ускоро бити још плантажа, а перспективан крај планинске Херцеговине, уз кромпир добити још производа са заштитом географског поријекла.