latinica  ћирилица
14/04/2024 |  19:29 | Аутор: СРНА

Гајанин: Међународна заједница да се придржава правних аката

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да ће академска заједница у Републици Српској одговорити на све изазове са којима се суочава Српска и одговорити на адекватан начин.
Радослав Гајанин - Фото: РТРС
Радослав ГајанинФото: РТРС

Он је истакао да ће академска заједница у наредном периоду организовати одговарајуће манифестације на којима ће позвати све међународне факторе да се придржавају одговарајућих правних аката.

- Порука академске заједнице Српске свим владама, односно амбасадама, је да се придржавају одговарајућих законских и подзаконских аката који регулишу БиХ, односно статус ентитета. Желимо и да поручимо међународној заједници да се у спровођењу мира придржавају донесених аката које доноси Савјет безбједности УН, прије свега у везано именовања високог представника - рекао је Гајанин у Бањалуци.

Гајанин је напоменуо да, ако сматрају да је потребно да постоји високи представник, онда он треба да буде именован у складу са принципима према којима су именовани сви претходни високи представници.

- Такође, потребно је и да тај високи представник примјењује она овлаштења која има и да не излази изван тога - указао је Гајанин.