latinica  ћирилица
14/04/2024 |  19:40 ⇒ 22:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Полиција спријечила српског министра да посјети Јасеновац

Министру Србије задуженом за односе са дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да положи цвијеће и запали свијећу на споменик жртвама усташког логора Јасеновац, саопштено је из Милићевићевог кабинета.
Ђорђе Милићевић (фото: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs) -
Ђорђе Милићевић (фото: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs)

Милићевић је боравио је у радној посјети Србима у околини Новске, на њихов позив.

Након завршених састанака са представницима Срба из локалног културно-умјетничког друштва и мјесних заједница, Милићевић се са сарадницима упутио ка спомен парку у Јасеновцу, како би одао пошту Србима убијеним у злогласном логору НДХ.

Међутим, на самом улазу у спомен комплекс, комби у којем се налазио министар зауставили су хрватски полицајци који су министрово возило окружили са три своја аутомобила.

Полицијски службеник, који се није представио, наредио је да комби са министром и његовим сарадницима одмах напусти Јасеновац.

- Окрените возило и одмах се упутите ка граничном прелазу Бајаково, без задржавања на територији Хрватске - рекао је тај полицајац, наводи се у саопштењу.

На питање министра "зашто му није дозвољено да као грађанин и као Србин посјети Јасеновац и запали свијећу жртвама усташа", полицајац је, како се додаје, одговорио да "има наређење с врха".

На питање ко је тачно дао то наређење, полицајац је одговорио да не зна да ли је одлука МУП-а или Министарства спољних послова, као и да он само слуша наређења - а наређење је јасно: "Српски министар не смије ући у Јасеновац".

Министар Милићевић је потом изашао из комбија и тражио да само направи фотографију спомен комплекса, на шта га је опколило неколико полицајаца и поновило захтјев да уз њихову пратњу одмах крене пут граничног прелаза са Србијом, додаје се у саопштењу.