latinica  ћирилица
14/04/2024 |  19:40 ⇒ 15/04/2024 | 13:39 | Аутор: СРНА

Опасна диверзија Бошњака у УН за Српску и српски народ

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир рекао је да је недопустиво стављати у контекст геноцида Србе, који су доживјели највећи геноцид на Балкану и југоистоку Европе, и нагласио да је у том смислу веома опасна и за Републику Српску, и за српски народ илегална и противуставна диверзија Бошњака у вези са резолуцијом у Сребреници у Генералној скупштини УН.
УН (Фото: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ/POOL, илустрација) -
УН (Фото: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ/POOL, илустрација)

Будимир је упозорио да грађани Републике Српске треба да буду свјесни опасности за Републику Српску и српски народ уопште јер ће, како је навео, циљ највјероватније бити да се убрзано почне промјењивати "Инцков закон" о кажњавању негирања геноцида.

- Циљ је да народ који је доживио највећи геноцид на Балкану и југоистоку Европе и међу три је народа који су у Другом свјетском рату доживјели најмасовнији геноцид, буде стављен у категорију геноцидног и да се Република Српска тако третира - рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да српски народ мора да покаже да је жртва свих година 20. вијека, најстрадалнији народ југоисточне Европе, а не геноцидан, како га желе приказати.

- Због тога је битан став Народне скупштине као највишег законодавног тијела Републике Српске да се демократски прикаже да то није могуће, да српски народ на то не може да пристане. С друге стране, извор суверенитета је у српском народу и он мора да покаже да је жртва свих ових година 20. вијека, најстрадалнији народ југоисточне Европе, народ који има историјску димензију, који је свим осталим народима доносио само слободу - рекао је Будимир.

Да све буде горе, истакао је Будимир, резолуцију о Сребреници предложили су Нијемци који су починили геноцид у Другом свјетском рату над српским народом, Холокауст и криви су за готово 80 милиона погинулих људи.

- Стављају нас и у исти контекст са Руандом у којој је страдало више од милион људи који су се међусобно поклали мачетама, док су мировне снаге УН то мирно гледале са стране - како се Хути и Тутси међусобно убијају. То прате и Турци који су починили један од највећих геноцида на самом крају Првог свјетског рата над Јерменима - напоменуо је Будимир.