latinica  ћирилица
14/04/2024 |  19:48 ⇒ 15/04/2024 | 13:38 | Аутор: РТРС

Србину из Сребренице муслимани убили сву породицу: На размјени није имао ко да ме чека (ВИДЕО)

Уочи представљања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, све су већи притисци на српски народ, Републику Српску и Србију. Породице српских жртава питају да ли ће њихова браћа, сестре, очеви и мајке икада добити једнак третман или је за колективни Запад жртва само бошњачка?
Брано Вучетић - Фото: РТРС
Брано ВучетићФото: РТРС

Подсјећају да је у околини Сребренице током рата убијено 3.500 Срба, уништено и попаљено више од 80 села.

Да ли има правде - пита и Брано Вучетић којем су муслимани из Сребренице убили сву породицу.

Село Бјеловац је 14. децембра 1992. године до темеља запаљено и уништено. Муслимани из Сребренице упали су с намјером да српски народ потпуно униште. Убили су 109 мјештана овог села, међу којима и породицу Бране Вучетића - мајку, оца и малољетног брата.

- Све троје су убили на прагу моје куће и то су учиниле комшије муслимани. Они су морали да пређу километре да дођу у моје село и да убију брата који је имао 17 година и није био легитимна војна мета. Мој отац је само чувао мене, брата, своју кућу и своје огњиште, није отишао у Сребреницу да убија, нити је икога убио - каже Вучетић.

Брано је тада имао девет година. Гледао је муслиманске војнике како пред његовим очима оштри нож и пријети да ће прво заклати дјецу, па остале.

У кући, гдје се са осталим цивилима крио, злочинци су убацили бомбу кашикару. Тада су га са 30 гелера у тијелу, оставили у животу, али и спровели у муслимански сребренички логор.

- Једна од бомби је пала у нашу просторију, између мене и Мире и задобили смо рањавање, ја сам добио 20 гелера и два гелера у мозгу - прича Брано.

У логору су га физички малтретирали припадници 28. дивизије такозване Армије БиХ. Размијењен је након два мјесеца.

- Размијењен сам након 56 дана, Божијом вољом. На размјени није имао ко да ме чека, јер су ми убијени сви чланови породице - прича Брано.

Брану данас више од гелера боли то што нема правде, јер су српске жртве у очима дијела међународне заједнице жртве другог реда, а у резолуцији која се припрема о Сребреници, биће третиране само бошњачке жртве.

- Нажалост, правде нема, врло добро знамо да се пропаганда води против срспког народа. Ми само желимо истину, а ова резулуција ће само да поремети међуљудске односе, поготово у Братунцу и Сребреници, тако да не видим ништа добро у томе - каже Брано.

Данас Брано живи у Сребреници и са зебњом чека да чује да ли ће они који су му све побили резолуцијом о Сребреници бити амнестирани. Пита гдје су српске жртве - 3.500 убијених у околини Сребренице, 80 спаљених села и више од 5.000 уништених кућа. За ова и остала масовна убиства српских цивила у средњем Подрињу, одвођење и мучење дјеце у логорима нико није одговарао, а починиоци с били познати и хашким и истражиоцима Суда БиХ. Да ли ће неко написати резолуцију о томе?