latinica  ћирилица
14/04/2024 |  20:25 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Дачић: Срамна политика Хрватске - политика негирања геноцида над Србима

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће Министарство, због забране хрватских власти министру без портфеља да положи цвијеће и поклони се жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац, упутити најоштрији протест Хрватској, свјесни да то неће утицати на хрватску политику јер, како је истакао, то није инцидент, већ званична политика Хрватске - политика негирања злочина и геноцида над српским народом.
Ивица Дачић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ивица Дачић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Дачић је изјавио да је тај данашњи потез хрватских власти сраман и скандалозан, саопштено је из ресорног министарства.

- То је њихов однос према геноциду над српским народом у Јасеновцу и цијелој фашистичкој НДХ - рекао је Дачић.

Министру без портфеља у Влади Србије задуженом за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да положи цвијеће и запали свијећу на споменик жртвама усташког логора Јасеновац, а хрватски полицајац му је саопштио да је то наређење "с врха" и да му је речено да "српски министар не смије ући у Јасеновац".

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата. Формиран је у августу 1941. године, а осмислио га је један од највећих ратних злочинаца тог доба Макс Лубурић, који био и први командант логора. Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у Јасеновцу је током Другог свјетског рата страдало 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.