latinica  ћирилица
15/04/2024 |  08:22 ⇒ 11:32 | Аутор: РТС

Вучић: Свјетске силе ће лобирати за резолуцију о Сребреници, супротставићемо им се снажније него што мисле

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће најдоминантније свјетске силе лобирати за резолуцију о Сребреници у УН, али да ће им се Србија супротставити снажније него што мисле.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs) -
Александар Вучић (фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs)

Вучић је за РТС рекао да је за људе у Србији од пресудног значаја да власт ради свој посао, да ураде оно што могу, да се боре.

Указује да изгледи нису велики, као и да Срби против себе имају најдоминантније свјетске силе са Запада.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Вучић је рекао да су САД, Италија, Француска коспонзори резолуције.

- Добили смо званичан став да ће лобирати и борити се за ту резолуцију, ја сам у истом разговору одговорио да нисам очекивао другачије. Каквог јунака имате против себе и мораћете да се борите, пошто и ми мислимо да се боримо - рекао је Вучић, али и додао да је метафорички рекао "јунака", али да Србију и сматра јунаком.

- Супротставићемо се снажније него што мисле - истакао је Вучић.

Вучић каже да ће се резолуцијом о Сребреници отворити Пандорина кутија.

- Руси кажу да ће онда сваке године да подносе резолуције о убијању, а ријеч је о 20 милиона људи. А гдје су Јермени, јер и Турска је једна од земаља која је иницирала то. Ако је то цивилизацијска вриједност, онда ће их бити пуно - нагласио је предсједник Србије.

Вучић каже да НАТО земље никада не би могле да побиједе Србију у Уједињеним нацијама док се не уједине са исламским земљама.

- Добар дио исламских земаља, које иначе не би гласале против нас, сада ће гласати. А једна мала слободарска земља је о свим злочинима, па и онима у Сребреници говорила, и положила цвијет, а нико никада није дошао у Братунац - рекао је Вучић.

Говорећи о гласању у Парламентарној скупштини Савјета Европе о захтјеву Приштине за пријем у ту организацију, председник Србије каже да се то представља као нормалан слијед.

- Што се Савјета Европе тиче тамо нам сада кажу да је то нормалан процес и да тако пише, па пише и да треба да се формира ЗСО, па сте то заборавили - каже Вучић.

Он каже да је послато много папира и много објашњења на разне адресе и да ће наставити то да чине.

- Добио сам због тога пуно позива, сада желе да промијене приступ, желе компромис, али око неких ствари нема компромиса - рекао је Вучић.