latinica  ћирилица
15/04/2024 |  10:43 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је да је несхватљиво наметање резолуције о Сребреници у агенду Генералне скупштине УН врхунац правног насиља, скандал и преседан.
Ана Брнабић (фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Ана Брнабић (фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs)

Брнабићева је нагласила да су на овај начин прекршени Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, јер се о томе није изјашњавало трочлано Предсједништво БиХ, што је несхватљив скандал, а онда шеф Мисије БиХ при УН Златко Лагумџија не жели да циркулише, односно даље да просљеђује писмо једног од чланова Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

- Ви имате несхватљиво правно насиље. Под један то је у оквиру БиХ, за коју се као боре, јер се не боре за БиХ, пошто су тиме поништили Дејтонски споразум и Устав БиХ - рекла је Брнабићева за ТВ "Хепи".

Она је указала да је други правни преседан то што о тој резолуцији не одлучује Савјет безбједности УН, иако се БиХ третира као земља која је и даље пријетња миру и стабилности, због чега се њом искључиво и бави Савјет безбједности и због чега, на крају крајева, у њој постоји Канцеларија високог представника.

- Зато што та резолуција није прошла 2015. године, они сада практично то извлаче из Савјета безбједности и гурају директно у Генералну скупштину УН, тиме правећи такав преседан који ће, не у дугом року, него у средњем року, вјерујем за пет до десет година, то у потпуности подијелити Генералну скупштину УН - рекла је Брнабићева.

Она је навела да ће се након овог једна за другом видјети резолуције и прегласавање.

- На крају крајева, до сада је постојао принцип да се такве резолуције, које се баве тако озбиљном ствари, као што је злочин геноцида, увијек усвајају консензусом, а ово ће бити први пут да то није случај - рекла је Брнабићева.

Она је напоменула да су спонзори резолуције Њемачка и Руанда, а сада лобирају за шири број спонзора резолуције.

Брнабићева је рекла да постоје невјероватни притисци на Србију сваки дан, међу којима је чланство такозваног Косова у Савјет Европе, што је супротно сваком принципу и здравом разуму.