latinica  ћирилица
15/04/2024 |  13:13 | Аутор: СРНА

Милићевић: Практично сам депортован из Хрватске

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за сарадњу са дијаспором Ђорђе Милићевић рекао је да је практично депортован из Хрватске када је покушао да посјети меморијални центар у Јасеновцу, те да је та наредба стигла "са врха".
Ђорђе Милићевић (фото: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs) -
Ђорђе Милићевић (фото: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/bs)

Милићевић је рекао да је депортован јуче, након што је разговарао са Србима из Пакленице и Новске у Хрватској о томе како им помоћи, што је у складу са његовим послом, и да није било никакавих политичких памфлета, нити мијешања у унутрашње политичке прилике у Хрватској.

Он је навео да је суштина његове посјете била у складу са обавезом посла који обавља, да разговара са представницима мјесне заједнице Пакленица, у Хрватској, са представницима културно-умјетничког друштва о помоћи ради унапређења живота у локалној заједници.

- Тема је била како помоћи нашим сународницима којих је некада било више од 90 одсто у Новској, а данас има само 12 породица - рекао је Милићевић за телевизију Пинк.

Он је додао да су тада дефинисани одређени циљеви, шта је то што може да се уради и да је убијеђен да ће то бити реализовано.

- Након тога смо се упутили ка меморијалном центру Јасеновац, који је удаљен четири километра. Као човјек и Србин сам хтио да одем и упалим свијеће. Појавило се пет полицијских аутомобила и рекли су ми да се моја посјета ту завршава и да морам да се вратим на гранични прелаз Бајаково или ће ме они до тамо отпратити - рекао је Милићевић.

Он је навео да је практично депортован из Хрватске.

- Рекао сам и да ми желимо тамо да положимо цвијеће и упалимо свијеће, без камера, изјава, да се поклоним српским жртвама. Речено ми је да су добили "наредбу са врха". Питао сам шта то тачно значи. Чак ми је било онемогућено пред самим меморијалним центром изађем из комбија којим сам путовао - рекао је Милићевић.

Он је додао да се није осјећао као штићена личност.

- Свакако ћу доћи у меморијални центар, свакако ћу посјетити Јасеновац - истакао је Милићевић.