latinica  ћирилица
15/04/2024 |  13:19 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

На пољима Српске прољећна сјетва у пуном јеку

Изостанак падавина и високе температуре у претходном периоду, убрзале су рокове сјетве кукуруза, која је на подручју Семберије у завршним фазама. Засадима кукуруза, стрним житима и другим културама погодоваће најављене падавине, али не и нагла промјена времена, гостујући у емисији Заједнички талас Радија Српске, рекли су стручњаци ове области у Пољопривредном институту Српске, Славко Радановић и Драган Мандић.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

Ове године под кукурузом ће се наћи веће површине.

Шеф Завода за кукуруз у Пољопривредном институту Српске, Славко Радановић, каже да је овогодишњу сјетву обиљежио изузетно сушан период. Каже и да пољопривредници у наредним данима страхују од ниских температура.

- Како ће се понашати засијано сјеме зависи од тога колико ће потрајати најављене ниске температуре и колике ће бити њене вриједности. За усјеве који су већ у фази два-три листа, киша ће јако добро доћи. Али, температуре су те које ће одредити даљи ток развоја. Хладно вријеме проузроковаће одређени стрес, али неће животно угрозити биљке - закључио је Радановић.

Стрним житима на пољима Српске засијано је око 60,000 хектара.

Драган Мандић, из Пољопривредног института Српске, оцјењује да су ови усјеви, тренутно, у доброј кондицији.

Према његовим ријечима, пољопривредницима би главобоље могао задати коров, који пријети да умањи приносе.

- У наредним данима не очекујем значајни пад температуре, очекујем да ће се њене вриједности кретати од три до пет степени, па такве временске прилике не би требале у засадима жита оставити веће трагове. Уколико буде већих непогода, попут града и олуја, то би проузроковало полијегање цјелокупне зелене масе и велике штете на пољима озимих усјева - је Мандић.

За већи принос и квалитет зрна, Мандић произвођачима савјетује другу прихрану азотним ђубривима.

Уколико се одлуче за ђибриво КАН, препоручена количина је 100 до 150 килограма по хектару.