latinica  ћирилица
15/04/2024 |  13:25 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Сребреница: Промијењени називи улица, Бошњаци напустили сједницу (ВИДЕО)

Скупштина општине Сребреница усвојила је одлуку о промјени назива улица у овом граду. Ријеч је о двадесет улица, од којих ће се досадашња Маршала Тита звати улица "Република Српска". Трг Михајла Бјелаковића преименован је у Трг Републике Српске, а Сребреничани ће, између осталих, добити и улице "Меше Селимовића", "Скендера Куленовића" и "Иве Андрића".
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Клуб Бошњака је, због ове тачке дневног реда, напустио сједницу Скупштине Сребренице и од Кристијана Шмита затражио поништавање ове одлуке.

Скупштина општине Сребреница усвојила је одлуку о промјени назива двадесетак сребреничких улица.

Улица "Маршала Тита" биће Улица "Република Српска", а тим именом биће назван и главни сребренички трг.

Неке улице понијеће име "Горана Зекића", "Косте Тодоровића" и то оне које су до сада асоцирале на Други свјетски рат.

За ову одлуку гласале су све српске политичке партије.

- Ми смо морали ићи у промјене назива улица, јер нам је цијела Сребреница "Б.Б.". Вриједности Јосипа Броза Тита су уништене, уништили смо их сви у Југославији. Зашто би у Сребреници била улица Маршала Тита, ако не баштинимо његове вриједности - рекао је Момчило Цвјетиновић, предсједник ОО СДС-а Сребреница.

Радомир Павловић, предсједник ОО СНСД-а у Сребреници истиче да не види разлог због чега се улице у овој општини не би мијењале.

- Улице у Федерацији БиХ су давно промијењене. Давно сам предлагао Трг Републике Српске у Сребреници - рекао је Павловић.

Клуб Бошњака, односно, одборници СДА против су ове одлуке, због чега су и напустили сједницу Скупштине и позвали представнике међународне заједнице да је поништи.

- Ми ћемо још расправљати али у сваком случају позивамо високог представника у БиХ да нешто предузме по том питању - истакао је Амлир Дудић, шеф Одборничког клуба СДА Сребреница.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да су називи улица били мање-више усаглашени, али у избору нису учествовали чланови из Бошњачког народа због, како је навео "притиска и бојкота".

Пита, зашто би неком сметао назив Република Српска.

- Бошњачки дио комисије напустио је исту јер су инструисани из Сарајева. То су урадили и кад су били избори, и онда су криви сви остали само нису криви они који су били иницијатори - навео је Грујичић.

Тачка о измјенама назива улица раније је скинута са дневног реда сједнице Скупштине која је била заказана за 29. фебруар.

Већина улица добила је називе половином 20. вијека, који су били до 1996. године, када је донесена одлука да се сви називи улица промијене.

Одлуком нове скупштинске већине у којој је било и Бошњака, 2002. године, враћени су стари називи улица.