latinica  ћирилица
15/04/2024 |  14:51 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Ветерани Семберије, Мајевице и Бирча позвали на јединство и митинг у Бањалуци (ВИДЕО)

Представници пет удружења ветерана са подручја Семберије, Мајевице и Бирча позвали су српски народ на јединство и саборност у одупирању притисцима на Републику Српску. Истакли су да је резолуција о наводном геноциду у Среберници недопустива и позвали грађане да присуствују великом народном митингу "Српска те зове", који ће у четвртак бити одржан у Бањалуци.
Заставе Републике Српске - Фото: РТРС
Заставе Републике СрпскеФото: РТРС

Међународна заједница жели да српском народу припише да је геноцидан народ игноришући сва страшна страдања Срба и правдајући на тај начин тешке неправде и злочине које су и сами чинили према Србима кроз историју, истичу представници удружења ветерана Тобутски соколови.

- Српски народ би био трајно обиљежен као геноцидан народ што би у будућности дало оправдане услове некаквим силама да изврше одмазду над територијом гдје живи српски народ као геноцидан народ - рекао је Алекса Лазаревић, предсједник Удружења Тобутски соколови.

На подручју Сребренице само у посљедњем рату убијено је 3.672 Срба, међу њима велики број жена, дјеце и стараца, али нико није кажњен за злочине над српским народом.

- Ако не дај Боже то прође онда ће нам вјечито бити терет око врата, и нећемо моћи као народ лако спрати ту љагу, а када ми потегнемо нешто што је било у Првом и Другом свјетском рату, и овом посљедњем, онда нам кажу "не можемо да идемо уназад" - навео је Миле Вукадиновић, предсједник Удружења Вукови са Дрине.

Руководство Републике Српске води тешку битку за очување Српске у чему им је неопходна неподијељена подршка народа, оцјењују представници борачких удружења.

- Сматрамо да све политичке структуре у Српској треба да буду сложне и да сви као један, као што смо били у рату кад се стварала Република, да ју и сад одбранимо и сачувамо - казао је Петар Цвјетиновић, предсједник Удружења ветерана Гарде "Пантери".

Представници борачких удружења окупљених у Координацију ветерана специјалних једница Војске Републике Српске рекли су у Бијељини да ће се масовно одазвати на митинг у Бањалуци и позвали грађане да им се придруже.