latinica  ћирилица
15/04/2024 |  15:21 ⇒ 15:33 | Аутор: РТРС

Појачана контрола нелегалног транспорта и продаје свиња

Појачана контрола нелегалног транспорта и продаје свиња, одређивање локација за одлагање еутаназираних животиња због свињске куге, биле су теме састанка кризног штаба Градске управе у Бијељини са представницима Министарства пољопривреде и ветеринарским инспекцијама.
Састанак, Бијељина - Фото: РТРС
Састанак, БијељинаФото: РТРС

Послије три мјесеца стагнације у којим није било регистроване афричке куге свиња недавно је у Семберији откривено ново жариште у Дворовима , тако да ће надлежне институције у сарадњи са полицијом појачати контролу промета свиња у Семберији.

- Животиње се кољу у објектима који нису регистровани, нису под надзором овлаштеног ветеринара. Ми ћемо морати репресивним мјерама то колико толико довести у ред, с циљем сузбијања афричке куге свиња - рекао је Негослав Лукић, помоћник министра пољопривреде за ветеринарство Републике Српске.

Власници свиња морају имати маркиране животиње како би ушле у ветеринарски информациони систем.

- Са градском ветеринарском инспкецијом настављамо контролу промета живих животиња. Јер жива животиња се не може ставити у промет aкo није маркирана и која нема увјерење о здравственом стању - навео је Владимир Милијевић, главни републички ветеринарски инспектор.

На сатанку је било ријечи и о одређивању већег броја локација за успостављање сточних гробаља.

У Семберији ће бити штампани промотивни плакати са упозорењем и бројем телефона за пријаву нелегалног промета, један је од закључака на овом састанку.