latinica  ћирилица
15/04/2024 |  15:34 ⇒ 16:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње прво суђење америчком предсједнику у историји, Трамп у судници

Бивши предсједник САД Доналд Трамп стигао је данас у судницу на Менхетну гдје почиње прво суђење једном америчком предсједнику у историји, по оптужници за кривично дјело.
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/PETER FOLEY) -
Доналд Трамп (фото: EPA-EFE/PETER FOLEY)

Трамп се терети да је фалсификовао пословна документа када је глумици у филмовима за одрасле Сторми Данијелс, преко свог адвоката, платио 130.000 долара како не би јавно говорила о њиховој наводној афери, пренио је Глас Америке.

Трамп је све оптужбе негирао и оцијенио их као политички мотивисане.

Од Трампа се очекује да се појављује пред њујоршким судом у овом процесу, док води кампању за предсједничке изборе у новембру.

Оптужница коју је подигао тужилац Алвин Браг, у 34 тачке терети Доналда Трампа за фалсификовање пословних докумената и прва је оптужница за кривично дјело против једног америчког предсједника.

Тужилаштво наводи да је Трамп фалсификовањем ових докумената заправо желио да прикрије утицај на изборну кампању 2016, односно умањи штету која би настала откривањем наводних афера.

Према наводима тужилаштва, Трамп је преко свог тадашњег адвоката Мајкла Коена платио 130.000 долара глумици у филмовима за одрасле Сторми Данијелс, чије је право име Стефани Клифорд, како у јавности не би говорила о њиховој наводној афери.

Трамп је тај новац у пословним књигама приказао као трошкове за адвоката.

Преко Коена је, наводно, уговорио исплату од 150.000 долара Плејбој зечици Карен Мекдугал, која је требало да иде и преко уредника магазина "Нешенал инквајајер", подсећа АП.

Све се то дешавало 2016. године када Трамп био ожењен Меланијом и био у кампањи за предсједника.

Тужилаштво тврди да је новац Сторми Данијелс плаћен пошто су 2016. године у јавност процурјели снимци Аксес Холивуд у којма се Трамп хвалио како је хватао жене за гениталије (што је он касније описао као "разговор из мушке свлачионице"), подсјећа Ројтерс.

Ти снимци су забринули његову кампању, јер су могли лоше да утичу на жене међу његовим гласачима.

Трампови адвокати су рекли да је дао новац Данијелс како би себе, своју компанију и породицу поштедио јавног срамоћења, а не да би спасио своју кампању.

Оптужница је подигнута у марту 2023. године, а почетак суђења био је заказан за 25. март 2024.

Међутим, више пута је одлаган јер је Трампов тим тражио још времена за прикупљање додатне документације.

Процес почиње избором пороте, 12 људи који ће одлучити да ли је Трамп крив по тачкама оптужнице.

То ће бити велики изазов за судије, адвокате и поротнике, будући да је ријеч о историјском случају високог профила, пише АП.

Трамп је, иначе, добио судску забрану да јавно говои о учесницима у овом поступку и њиховим породицама - пошто је јавно вређао кћерку судије.

Фалсификовање пословних докумената носи казну од четири године затвора.

Трамп би могао да добије и мању казну јер до сада није осуђиван, али амерички медији истичу да му не иде у прилог то што се јавно супротстављао судији и вређао његову кћерку.

Да би бивши предсједник био проглашен кривим, тужилаштво мора да докаже да је не само фалсификовао пословна документа, што би био прекршај, већ да је тиме желио да прикрије друго кршење закона - што је кривично дјело, подсјећа АП.

Чак и ако Трамп буде проглашен кривим, па чак и ако оде у затвор, то га формално не онемогућава да учествује у трци за предсједника.

Против њега се воде још два федерална кривична поступка - због незаконитог руковања поверљивим документима и покушаја да преокрене резултате избора 2020. у своју корист, као и кривични поступак у Џорџији због покушаја да утиче на резултате у тој држави.

До сада није почело суђење ни у једном од ових случајева.