latinica  ћирилица
15/04/2024 |  15:47 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Вишковић: Циљ Владе Српске да настави добру сарадњу са фирмама текстилне индустрије

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас, у Бањалуци, са предсједником Привредне коморе Републике Српске Пером Ћорићем и представницима Удружења текстила, коже и обуће Привредне коморе Републике Српске.
Кадар са састанка (фото: Влада Републике Српске) -
Кадар са састанка (фото: Влада Републике Српске)

На састанку је истакнута важност континуиране сарадње између Владе и привредних субјеката, с циљем суочавања са актуелним изазовима у индустрији текстила, коже и обуће, како на локалном, тако и на регионалном нивоу. Договорен је наставак партнерског рада на креирању нових мјера и рјешења ради олакшања терета на привреду, те подстицања раста зараде у реалном сектору.

Такође, анализирана су и друга актуелна питања из сфере привреде и економије, те је истакнута важност праћења стања у наведеној индустрији и иницирања мјера ради унапређења услова пословања.

Представници Удружења текстила, коже и обуће нагласили су значај одредбе Закона о доприносима, којом је предузећима из овог сектора умањена основица за обрачун доприноса што је битно утицало на очување текстилне и обућарске индустрије, модернизацију процеса производње кроз упагања у нове технологије, те отварање нових радних места. Такође су се захвалили премијеру и Влади због свих мјера које су им протеклих година помогле да унаприједе призводњу и подигну је на европски ниво.

На данашњем састанку, представници Удружења такође су упознали премијера Вишковића са актуелним проблемима у сектору текстила, коже и обуће, који се прије свега односе на пад потражње за производима, те су предложили рјешења за превазилажење кризе, како би се очувало пословање компанија и задржала радна мјеста.

Вишковић је поручио да је циљ Владе Републике Српске да настави добру сарадњу са фирмама из ове гране индустрије и истакао да Влада прати ситуацију на свим пољима и спремна је да помогне како би се очувале фабрике и радна мјеста. Казао је да је Влада и привредници имају заједнички циљ, а то је да се ојача привреда Републике Српске и унаприједе технолошки процеси у индустрији.

Такође, предсједник Влада је истакао да је врло битан фактор смањење сиве зоне, али да се уз заједничке напоре свих страна може битно утицати и на овај проблем, те подсјетио да би крајем маја у Републици Српској требала да крене нова фискализација.

Састанку су присуствовали министар финансија Зора Видовић и министар привреде и предузетништва Војин Митровић.