latinica  ћирилица
15/04/2024 |  19:15 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

У четвртак сви у Бањалуку! Брани се и Српска, и српски народ; Масовна подршка грађана и борачких удружења (ВИДЕО)

Позиву на велики народни митинг "Српска те зове" одазваће се и демобилисани борци, породице погинулих и заробљених, жене жртве рата. Представници борачких удружења позивају све грађане да им се придруже у четвртак на великом народном митингу у Бањалуци - сложно у борби за Републику Српску. Сви су сагласни да треба показати јединство и очувати отаџбину од напада којима је изложена.
Српска те зове! - Фото: Уступљена фотографија
Српска те зове!Фото: Уступљена фотографија

На подручју Сребренице само у посљедњем рату убијено је 3.672 Срба, међу њима велики број жена, дјеце и стараца, али нико није кажњен за злочине над српским народом. Подршка руководству Српске, које води тешку битку за њено очување, стиже из БОРС-а.

Милован Гагић, предсједник Предсједништва БОРС-а, истакао је да ова организација има за циљ очување Српске.

- Ми смо је стварали за њу и борили. Увијек ћемо бити ту кад треба бранити Српску од таквих напада - нагласио је Гагић.

Напади на Републику Српску и српски народ од којих је посљедњи оличен у резолуцији о Сребреници, воде ка нестанку БиХ, кажу у Организацији старјешина Војске Републике Српске.

- Очекујемо да ће ово бити једна снажна, нова енергија која ће утицати на све релевантне субјекте у Републици Српској да покажу одлучност у одбрани Републике Српске и интереса српског народа - рекао је Слободан Жупљанин, предсједник Организације старјешина ВРС.

Шта је заправо резолуција о Сребреници питају се ветерани који су у рату бранили отаџбину у којој данас живе и раде. Поручују да међународна заједница игнорише страдања Срба.

- Овом резолуцијом би српски народ био трајно обиљежен као геноцидан народ, што би у будућности или у некон наредном рату дало оправдане услове некаквим силама да изврше одмазду над територијом гдје живи српски народ - истакао је Алекса Лазаревић, предсједник Удружења Тобутски соколови.

- Сматрамо да све политичке структуре у Српској треба да буду сложне и да сви као један, као што смо били у рату кад се стварала Република, да ју и сад одбранимо и сачувамо - казао је Петар Цвјетиновић, предсједник Удружења ветерана Гарде "Пантери".

Из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила поручују да је важно да се на митингу у четвртак у Бањалуци чује глас народа.

Из Удружења жртава рата питају - зар није било страдања Срба на Возући, погрома у Сарајеву, Посавини и Бихаћу и зашто се издваја само Сребреница?

- Какво је то уопште издвајање? Шта то значи? То је једноставно смишљена прича да нас униште, да нас нема и да не постојимо, и то раде они који знају шта је геноцид. За њих није донесена резолуција, а нас би окривили - каже Божица Рајилић, предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Да велике силе на све начине, па и новом резолуцијом о Сребреници, настоје оспорити Републику Српску, сагласан је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

- Њемачка настоји да сапере са себе особину "геноцид" и да то пребаци на спрски народ, народ који је највише страдао у Другом свјетском рату. Ми ћемо бранити и одбранити своју Републику - истакао је Егић.

И градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић каже да овдје, што се тиче митинга, нема мјеста политици већ искључиво патриотској дужности којој ће се и он одазвати.

- Моја дужност је да позовем све Бањалучане, све наше грађане, не само из Бањалуке, цијеле Републике Српске, али ја као домаћин у Бањалуци имам свакако највећу одговорност. Овим путем позивам да се одазовемо на скуп који говори да требамо да будемо сви јединствени, да нема ни политике, ни политичке странке која може да има супротно мишљење од тога да ми нисмо геноцидан народ, да смо ми проживјели жртву, да смо ми ти који су страдали - рекао је Станивуковић.

Подршку руководству Српске упутио је и Кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке Никола Шобот. Кад отаџбина зове, каже, дилеме нема - тако је било и кад је стварана, а тако је и данас.