latinica  ћирилица
15/04/2024 |  21:17 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Додик: Резолуција о Сребреници - акт који руши све и усложњава ситуацију у БиХ (ВИДЕО)

Гостујући у нашој емисији Други угао, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће предложена резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН-а усложнити ситуацију у БиХ и да су тога свјесне многе земље, које неће подржати њено доношење.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Рекао је да је ова резолуција акт који руши све и након које нема ниједног разлога да БиХ функционише.

- Настоје по сваку цијену да се у Генералној скупшитини УН "прогура" резолуција о Сребреници. Окупиле се многе битанге које то желе да учине против Републике Српске и ништа то није ново, имајући у виду да све ово вријеме покушавају било како нанијети неко зло самој Републици - истиче Додик.

Додик је у нашој емисији навео да Срби у оваквим ситуацијама не смију бити неопрезни.

- Ми немамо право да будемо наивни, јер се ради о једној ствари која до сада није виђена у УН-у, поготово што је спонзорисана од неких земаља која иза себе имају веома тешку историју геноцида Холокауста, који имају потребу да ту историју перу, а онда то чине на нама - наводи Додик.

Када је ријеч о Сребреници, Додик истиче да нема општеприхваћених доказа да се у Сребреници десио геноцид.

- Десило се озбиљно страдање и злочин које су починиле српске стране према муслиманима војничким и једним дијелом заробљеника, али није вршена ликвидација према цивилном становништву. Није био створен елементарни услов, да би се нешто могло прогласити геноцидом - наводи Додик.

Пресуде које су донесене у Хагу, Додик истиче да се односе на појединце, не на један народ у цјелини.

- Пресуде које су биле у Хагу, а на које се они позивају односе се на појединце. Не на коликтивитет и ово је начин како да провуку причу о коликтивитету. Они намјерно тамо негдје не помињу да је то колектив али сама могућност да свако интерпретира како хоће увијек ће навући на страну да су то Срби учинили - наводи Додик.

Додик је позвао грађане да вјерују у Републику Српску и њене институције и да присуствују најављеном народном митингу.