latinica  ћирилица
15/04/2024 |  22:08 ⇒ 22:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија потврдила да ће гласати против чланства тзв. Косова у Савјет Европе

Министарство спољних послова Шпаније потврдило је данас да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе, односно да ће бити против.
Мадрид, Шпанија (фото: EPA-EFE/BALLESTEROS) -
Мадрид, Шпанија (фото: EPA-EFE/BALLESTEROS)

- Што се тиче Комитета министара, гдје је изнијета позиција Шпаније, оно што можемо да кажемо јесте да Шпанија остаје при свом ставу о Косову - речено је из шпанског министарства за Кљан Косова.

Наводи се и да Шпанија не види други начин за решавање спорова између Приштине и Београда, осим дијалога, због чега Мадрид подржава дијалог којем посредује високи представник Европске уније.

Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе саопштила је данас да је српска делегација у Одбору за правна питања и људска права и Одбору за једнакост и недискриминацију гласала против нацрта мишљења о чланству тзв. Косова у Савјету Европе.

Из ПССЕ су раније на друштвеној мрежи Икс објавили да је Одбор за правна питања и људска права "једногласно подржао повољни извјештај Одбора за политичка питања и демократију и предложио неколико амандмана како би се ријешила кључна питања на тзв. Косову".

Та објава је, у међувремену, избрисана и објављена је нова у којој пише да је Одбор подржао извјештај, али је изостављена формулација једногласно.

Против чланства тзв. Косова у Савјету Европе гласаће Мађарска, потврдио је раније шеф дипломатије Петер Сијарто, а то су најавили и представници Шпанске социјалистичке радничке партије премијера Педра Санчеза и представници Народне партије.

Изјашњавање о захтјеву тзв. Косова на пленароној сједници ПССЕ, а на основу извјештаја који ће представити и извјестилац ПССЕ за пријем тзв. Косова у ту организацију Дора Бакојани, предвиђено је за сутра.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе доноси Комитет министара на сједници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја у Стразбуру.