latinica  ћирилица
16/04/2024 |  07:33 | Аутор: sputniknews.com

Руски и Бјелоруски тенисери добили зелено свјетло за учешће на ОИ

Тенисери Русије и Бјелорусије моћи ће да се такмиче на Олимпијским играма 2024. без обавезе да играју за национални тим, саопштила је Међународна тениска федерација (ИТФ).
Данил Медведев (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER) -
Данил Медведев (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

- Међународни олимпијски комитет и Међународни параолимпијски комитет дозволиће квалификованим спортистима са руским и бјелоруским пасошима да учествују на Олимпијским играма у Паризу 2024. као појединачни неутрални спортисти (АИН) и на Параолимпијским играма као неутрални параолимпијски спортисти (НПА) - наводи се на сајту ИТФ.

У саопштењу се додаје да ће тенисерима из ових земаља бити дозвољено да учествују на олимпијским и параолимпијским тениским такмичењима у индивидуалном и неутралном својству под условом да буду у складу са принципима МОК АИН и принципима Управног одбора Међународног параолимпијског комитета (ИПЦ).

- Неутрални спортисти ће морати да испуне принципе селекције и услове подобности наведене у важећим правилима ИТФ-а - наводи се у саопштењу.

ИТФ напомиње да ће коначне листе тенисера за наступ на Олимпијским играма 2024. доставити Међународном олимпијском комитету.

Биро МОК-а, који разматра пријем „неутралних“ спортиста, мора да утврди да ли спортисти на ИТФ листи испуњавају критеријуме неутралности прије него што им дозволи да се такмиче на Олимпијским играма.

- Одлука ИТФ-а је у складу са одлуком већине међународних федерација у вези са појединачним такмичењима и спортистима који учествују на Играма у Паризу 2024. овог љета - напомиње се у саопштењу.