latinica  ћирилица
16/04/2024 |  09:41 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Брнабић за РТРС: Наметање резолуције врхунац правног насиља (ВИДЕО)

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је за РТРС да је наметање резолуције о Сребреници у агенду Генералне скупштине УН врхунац правног насиља, скандал и преседан.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Брнабићева је нагласила да су на овај начин прекршени Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, јер се о томе није изјашњавало трочлано Предсједништво БиХ, што је несхватљив скандал.

- Наш приоритет је да причамо са што више чланица Уједињених нација и да кажемо шта је истина и шта је посреди овдје. Предсједник Србије Александар Вучић је и лично ангажован на овом питању. За све оне које желе да нас оптуже као Србију, да је ово мијешање у односе неке друге земље, БиХ, рећи ћу да Србија не да има пуно право, него и обавезу да каже истину о овом преседану, као потписница и гарант Дејтонског мировног споразума - рекла је Брнабићева.

Подсјетила је да резолуција није "прошла" Предсједништво БиХ.

- А, морала је према Уставу БиХ. Она самим тим подрива тај Дејтонски мировни споразум и самим тим Република Србија мора да реагује - рекла је она.

Изузетно ми је криво, додаје предсједника Скупштине Србије, и сматрам да је огромна грешка коју ће сви на један или други начин, политички или како год, плаћати у будућности укључујући на крају крајева и УН због преседана који се прави.

- Ова грешка има потенцијал да додатно подрије стабилност на Балкану, али и повељу УН јер је питање БиХ питање којим мора да се бави Севјет безбједности УН, а не Генерална скупштина. Драго ми је шро су и људи који су врхунски ауторитети за питања геноцида, холокауста, ратних злочина попут Ефраима Зурофа су се јуче огласили и рекли своје мишљење - истакла је Брнабићева.

Изразила је наду да ће бити довољнио разума да се да шанса дијалогу и да се не праве преседани попут овога.

- Сарадња између Србије и Републике Српске, његовање и улагање у наше спацијалне везе је увијек важна. Ја се поносим што сам дио тима предсједника Србије Александра Вучића који је увијек инсистирао на његовању тих веза и на томе да ми покажемо колико нам је стало до нашег народа у Републици Српској. Колико је важно да ми увијек помогнемо, да улажемо али такође и до регионалног мира и стабилности што смо показали и јуче када смо пустили послије 33 године авио-линију Београд Мостар који и ми као Република Србија субвенционишемо, али оно што је важно је да се увијек повезујемо - рекла је она.

Поручила је да када сте у тиму Вучића на првом мјесту је да покажете љубав и поштовање према Републици Српској и да помажете нашем народу.