latinica  ћирилица
16/04/2024 |  10:48 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Спријечен терористички напад у Kемеровској области

Оперативци руске Федералне службе безбједности /ФСБ/ привели су у Кемеровској области у Русији двадесетосмогодишњег мушкарца који је планирао да запали више од 10 релејних кутија "Транссибирске жељезнице" према инструкцијама непознатих лица у Украјини, речено је новинарима у прес-служби ФСБ-а.
Полиција Русије (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/илустрација) -
Полиција Русије (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/илустрација)

- Неколико дјела саботаже транспортне инфраструктуре спријечено је у Кемеровској области. Одјељење руског ФСБ-а за Кемеровску област спровело је активне мјере потраге и установљено је да је мушкарац умијешан у планирање саботаже, односно подметање пожара на објектима саобраћајне инфраструктуре, са циљем подривања економске безбједности и одбрамбених способности Руске Федерације - истакли су из ФСБ-а.

Према прелиминарним подацима, мушкарац је комуницирао са непознатим лицима у Украјини и пристао да за новац запали релејне кутије.

Он је планирао 10 таквих дјела, а већ има пријаве од раније због крађе и пљачке и познато је да користи наркотике, јавио је Тас.

ФСБ је додао да су у стану осумњиченог пронађене двије пластичне флаше са запаљивом течношћу и мапа једног дијела пруге.