latinica  ћирилица
16/04/2024 |  11:03 | Аутор: РТРС

Кошарац са Сатлером: Уплитање странаца главна препрека путу БиХ ка ЕУ

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ састао се данас са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером прије почетка 25. међународног сајма привреде у Мостару.
Кошарац и Сатлер - Фото: Уступљена фотографија
Кошарац и СатлерФото: Уступљена фотографија

Том приликом Кошарац је упозорио на чињеницу да уплитање странаца у унутрашња питања у БиХ представља главну препреку на ЕУ путу ове земље.

- Да ли можемо уопште разговарати о било каквом напретку у условима у којим нелегитимни Шмит насилно намеће законе, те заједно са америчким амбасадором Марфијем диригује незаконитим судским процесом против легитимно и легално изабраног предсједника Српске Милорада Додика? - упитао је Кошарац.

Додао је да је изузетно забрињавајуће што на све антиуставне, антидејтонске и антидемократке активности недостаје адекватна и одговорна реакција Европске комисије и Делегације ЕУ. Ћутање Брисела, каже, се може окарактерисати као подршка таквим активностима усмјереним против српског народа и Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Српска је посвећена регионалној сарадњи и ЕУ интеграцијама, без њене подршке и политике предсједника Додика не би било могуће остварити досадашњи напредак. Ми инсистирамо на поштовању дејтонске структуре и Устава, уз договор два ентитета и три конститутивна народа. Свако мијешање странаца представља грубо нарушавање суверенитета БиХ - истакао је Кошарац.

Он је навео да је алармантна чињеница да нико од бошњачких политичара није дигао глас против разарања Дејтона и урушавања суверенитета од стране западних структура.

- Умјесто да се окрену унутрашњем договору, бошњачки политичари дају подршку активностима против Српске и српског народа, а посљедњи примјер таквог односа је њихово настојање да на Генералну скупштину УН-а угурају спорну резолуцију о Сребреници. То је апсолутно неприхватљиво и додатно ће урушити односе у БиХ - упозорио је Кошарац.

Кошарац је упитао - "како се онда очекује да разговарамо о било каквој перспективи БиХ и градимо партнерство?"

- Такве активности и радикализација неће допринијети помирењу и међусобном повјерењу. Сасвим супротно, воде ову земљу стотинама корака уназад и у неизвјесност - закључио је Кошарац.