latinica  ћирилица
16/04/2024 |  11:26 ⇒ 11:31 | Аутор: РТРС

Потписивање уговора с корисницима новоизграђене примарне водоводне мреже у Приједору

У Приједору је почело потписивање уговора с корисницима новоизграђене примарне водоводне мреже за насеља Велико Паланчиште, Кафаниште и стари Воћњак.
Потписивање уговора у Приједору - Фото: РТРС
Потписивање уговора у ПриједоруФото: РТРС

Ријеч је о 41 километру водоводне мреже, који ће обухватити око 600 домаћинстава. За реализацију пројекта Влада Српске обезбиједила је два милиона марака, а град Приједор 500 хиљада.

Велико паланчиште, Кафаниште и Горњи Гаревци годинама имају рпоблем с недостаком воде, нарочито у љетном периоду. Само један дио домаћинства прикључен је на гардски водовод. велики бро мјештана бави се пољопривредом, што изискује додатне потребе за водом.

- Ми смо задњих 10-15 година имали озбиљне проблеме са водом. Имамо једно врело, које иде са врха Козаре, али је пресушио. Ми смо подносили захтјеве горе за цистерне, па су нам танкали то, па смо се некако сналазили, међутим, стварно то није довољно и многи људи су морали да угасе неке фарме нарочито у љетном периоду због недостатка воде - рекао је Ранко Бановић из Великог Паланчишта.

Биљана Сукоњица са Букове Косе живи од пољопривреде и сточарства. У љетном периоду бунари пресуше, па мјештани морају да набављају воду путем цистерни.

- Највећи је проблем горе код нас био снабдјевање воде, у љетном перидоу је суша била по мејсец, мјесец и по дана. Што се тиче плаћања прикључка у износу од 900 марака по домаћинству, изашли су у сусрет људима да се плати у ратама, у току цијеле године, то је мислим стварно смо захвални и граду и градоначелнику и држави - прича Биљана Сукоњица.

Радови на овом пројекту су почели у августу прошле године и на примарној мрежи остало је да се уради још мрежа кућних прикључака. Грађани имају рок до краја године, док се изводе радови, да уплате 900 КМ ,односно да сами одреде у колико рата и како.

- Већ је један дио потписан, ово су први уговори који су се вратили у мјесну заједницу, становништво подноси захтјеве, уговори даље иду на протокол, потписује се у Градској управи градоначелник, уговор се враћа у мјесну заједницу и становништво преузима те угворе о прикључењу на водоводну мрежу - рекао је Александар Шобот, в.д. начелника Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове града Приједора.

У току је припрема пројекта за комплетну реконструкцију водоводне мреже у насељима Урије, Чиркин Поље, Трнопоље.