latinica  ћирилица
16/04/2024 |  12:21 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници ће имати несагледиве посљедице по мир и даљи наставак суживота у БиХ (ВИДЕО)

Усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН неће да донесе ништа добро, ни мир ни просперитет, нити ће побољшати ионако јадан и никакав суживот народа у БиХ. Напротив, доћи ће до још већег размимоилажења, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић за РТРС.
Гости у Јутарњем - Носовић, Градорац и Егић - Фото: РТРС
Гости у Јутарњем - Носовић, Градорац и ЕгићФото: РТРС

Егић је гостујући у нашем Јутарњем програму истакао да се поменутом резолуцијом шаље порука Србима какву наше комшије Бошњаци желе Босну и Херцеговину.

- Они желе да доминирају у БиХ, да мајоризују Србе који након тога неће имати више никакву улогу и неће моћи да одлучују ни о чему, а камоли о својој судбини и даљем путу - нагласио је министар.

Егић је нагласио да ће резолуција можда имати несагледиве посљедице по мир и даљи наставак суживота у БиХ.

- Српски народ на то неће пристати и ми ћемо се борити свим расположивим средствима да нам се то не деси - поручио је Егић.

Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, истакла је да ће резолуција о Сребреници, уколико буде усвојена, преокренути комплетну слику о страдању Срба на овим просторима.

- Овом резолуцијом је предвиђено проналажење и идентификација лица само бошњачке националности на подручју Сребренице. При томе се не спомињу српске жртве, њих преко 1.600, чију судбину ни дан данас не знамо, а њихове породице од нас очекују да их пронађемо - рекла је Граорац.

Она је навела да је током 1992. и 1993. године страдао, и то на монструозан начин, највећи број војника и цивила Срба на подручју Сребренице и Братунца.

- Како онда, било коме, ко је изгубио чланове своје породице, рећи да можемо бити проглашени за генодидан народ, када то нисмо. Зато у овом тренутку сви заједно морамо стати у одбрану онога што су наши очеви, браћа и синови дали своје животе - поручила је Граорац у Јутарњем програму.

Анђелко Носовић, предсједник Савеза логираша републике Српске, истакао је да су Срби вијековни страдалнички народ, никада геноцидан, али да просто сметамо западним земљама јер као народ, како је навео, имамо своје достојанство, духовност и вјеру и не желимо да будемо ничији поданици.

- Ми никада окупаторима нисмо ишли у сусрет да се грлимо и носимо цвијеће. Ми такви нисмо и зато им сметамо - истакао је Носовић.