latinica  ћирилица
16/04/2024 |  13:06 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Бурсаћева и Бореновић гласаће против пријема самопроглашеног Косова

Комитет за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савјета Европе данас није прихватио амандмане посланика из Србије и Републике Српске на Приједлог мишљења о захтјеву самопроглашеног Косова за пријем у Савјет Европе, рекла је Срни потпредсједник Парламентарне скупштине те организације Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Према њеним ријечима, нису прихваћени амандмани Дуње Симоновић Братић, Биљане Пантић Пиља, Елвире Ковач и Дубравке Филоповски из Србије и Бурсаћеве и Бранислава Бореновића из Републике Српске/БиХ чија је суштина корекција текста ради његовог усклађивања са стварним правним статусом Косова*, те на тој бази корекција Мишљење у смислу недавања препоруке Савјету министара Савјета Европе за пријем самопроглашеног Косова.

Бурсаћева је потврдила да је у Стразбуру завршена сједница Комитета за политичка питања и демократију на којој је разматран Приједлог мишљења о захтјеву самопроглашеног Косова за пријем у Савјет Европе.

Она је навела да нису прихваћени ни амандмани групе посланика из Италије и Мађарске који су се односили на преузете обавезе самопроглашеног Косова према међународним споразумима за успостављање заједнице српских општина.

Бурсаћева је рекла да су прихваћени амандмани Комитета за правна питања и Комитета за једнакост и недискриминацију који не мијењају суштину Мишљења којим се препоручује Савјету министара Савјета Европе да донесе одлуку о пријему самопроглашеног Косова.

Бурсаћева, која је члан Политичког комитета и демократије из БиХ, истакла је да је ријеч о слому међународног права и принципа територијалног интегритета и суверенеитета међународно признатих земаља на штету Србије, једне од чланица Савјета Европе чији су Косово и Метохија, према Уставу, саставни дио.

- Самопроглашено Косово не испуњава услове да је `држава` у смислу Повеље УН, па не може бити држава у смислу члана четири Статута Савјета Европе. Та територија је насилно одвојена од суверене и међународно признате државе Србије, коју Србија, БиХ и многе друге државе нису, нити ће признати - истакла је она.

Бурсаћева је указала да су кључна питања за цјелокупну међународну заједницу у вези с овим случајем - хоће ли се и убудуће поштовати принцип територијалне цјеловитости држава, с обзиром на данашње одлуке и има ли ова генерација политичара овлаштење да мијења и прилагођава Статут Савјета Европе према захтјевима насилно отцијепљених територија и по нечијој потреби?

Парламентарна скупштина Савјета Европе ће на данашњој послијеподневној сесији разматрати Мишљење за које је потребна двотрећинска већина присутних посланика, како би било усвојено и упућено према Савјету министара Савјета Европе.

Бурсаћева и Бореновић су већ најавили да неће подржати Мишљење, односно да ће гласати против пријема самопроглашеног Косова у Савјет Европе.

На прољећном засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе, које се одржава у Стразбуру од 15. до 19. априла, требало би да буде обављена расправа и гласање о захтјеву самопроглашеног Косова за чланство у Савјету Европе.