latinica  ћирилица
16/04/2024 |  14:11 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Додик: Српски народ треба гледати своје интересе (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да српски народ искључиво треба да гледа своје интересе и тако се позиционира.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је истакао да је видљиво да сви напори српске стране за нормализацију односа на Косову и Метохији нису изазвали ни емпатију како би било завршено оно што је предвиђено уговором, а то је формирање заједнице српских општина.

- Онда се иде даље и када је ријеч о платном промету и свему осталом. Поставља се питање - докле више, шта да се уради, како да реагујемо и имамо ли избора? Зато искључиво треба да гледамо своје интересе као народ и тако се позиционирамо - рекао је новинарима Додик данас у Мостару.

Он је истакао да Република Српска свјесна садашње ситуације и поновио да није требало да се деси ситуација са резолуцијом у Генералној скупштини УН.

- Ово се није требало десити, а ако се већ дешава, онда нам то даје одговор на тешка питања како да даље будемо у БиХ. Зашто би били овдје, је ли да би други оргијали на причи како је српско дијете које није рођено добило етикету, како они то воле да кажу, геноцидаша? Лажу, јер је у БиХ страдало Срба, Бошњака и Хрвата процентуално /сразмјерно/ онолико колико их је било по попису становништва из 1991. године - додао је Додик.

Он је поновио да за извршење геноцида мора постојати намјера да биолошки буде уништена једна етничка група, што се није десило у Сребреници.

- У Сребреници су одвојени жене и дјеца и отпраћени према Тузли. Окршаји су се водили са војним формацијама и, наравно, да је било страдања. Они су покупили све своје страдале од 1991. до 1995. године и покушавају да инсценирају догађај који се десио у седам дана - рекао је Додик.

Навео је да је у једном тренутку пронађено 400 људи који су живи, а уписани су у Поточарима да су страдали.

- И опет нису навукли више од 4.000 љиди, а упорно лажу да их је страдало 8.000. Ако нисмо могли изградити Сребреницу као синоним помирења, гдје су једнако страдали сви, шта хоћете од БиХ, да ми шутимо? БиХ је грешка и Дејтонског мировног споразума - рекао је Додик.

Он је поновио да политички представници босанских муслимана желе да им посао заврши неко други као што је лажни Кристијан Шмит.

- Они нису спремни да се договори изборни закон БиХ како је предложила Народна скупштина Републике Српске и да буде преузет суверенитет. Они остају привржени да Хрватима не дозвољавају да им у изборном закону буде омогућен механизам за легитиман избор. Хрвати неће да одустану, а онда најчешће за све буду окривљени Срби. Желимо задржати право да Српска бира свог члана Предсједништва БиХ, а можемо да избришемо префикс из Устава гдје се каже да се бира Србин и да напишемо да Република бира једног члана, али они не могу да се договоре - рекао је Додик.

Рекао је да је специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Миролаву Лајчаку пренио да је уништена одлична атмосфера након добијања статуса преговарача БиХ са ЕУ интервенцијом Шмита, али ово одговара Бошњацима.