latinica  ћирилица
16/04/2024 |  14:43 ⇒ 14:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчки новинари започели 24-часовни штрајк због ниских плата

Највећи синдикат новинара у Грчкој, Синдикат новинара Атинских дневних новина (ЕСИЕА), започео је јутрос у 5 часова једнодевни штрајк у свим медијским секторима који ће трајати до 5 ујутру у сриједу.
Грчки новинари (Фото: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS/илустрација) -
Грчки новинари (Фото: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS/илустрација)

Радио и телевизија нису преносиле вијести, а интернет портали нису ажурирали своје веб странице, а штрајк је био од 5 ујутру у уторак до 5 ујутру у сриједу.

ЕСИЕА је саопштила да је против "анархичних услова рада и веома ниске плате".

У саопштењу синдиката се наводи да је одбијање послодаваца у приватном сектору да пристану на колективне уговоре о раду "резултовало да радници примају оскудне плате" које су "недовољне за задовољавање основних породичних и личних потреба" - преноси Дојче веле.

Синдикат је рекао да ниске плате врше притисак на новинарство и новинаре, а на крају и на поуздане и бесплатне информације, које су "камен темељац демократског функционисања".

Проблем се погоршава повећањем инфлације. Атински недељник То Вима процијенио је да су цијене порасле за око 37 одсто у посљедње двије године.

Медијски штрајк долази дан прије 24-часовних демонстрација Опште конфедерације грчких радника (ГСЕЕ). Овај синдикат захтјева веће плате, повратак на колективно преговарање и мјере против повећања трошкова живота.

Очекује се да ће акција ГСЕЕ првенствено утицати на рад јавног превоза, уз учешће радника у штрајковима у сектору "генерално високо до опште".