latinica  ћирилица
16/04/2024 |  15:48 | Аутор: СРНА

Петковић: Приштина чини све да изазове егзодус Срба са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић указао је данас амбасадору Њемачке у Београду Анке Конрад да приштинске власти чине све да изазову егзодус Срба из јужне српске покрајине, као и да се настојањима да се такозвана држава уведе у Савјет Европе крше принципи на којима та организација почива.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ)

Петковић је рекао да ће се Београд томе снажно успротивити, али и да ће наставити да се залаже за очување регионалне стабилности и рјешавање свих проблема на релацији Београд-Приштина дијалогом и политичким средствима.

- За сва своја недјела, терор, физичке и институционалне нападе на Србе и српску дјецу, скрнављење српских светиња и гробаља, нелегалну експропријацију, противправна хапшења, Приштина је недавно награђена визном либерализацијом и статусом придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО - подсјетио је Петковић.

Петковић је у разговору са њемачком амбасадорком нагласио да Приштина не показује ни минимум спремности на било какво компромисно рјешење у оквиру дијалога који се води у Бриселу, додајући да, умјесто тога, свакодневно генерише нове кризе на терену, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Петковић је указао и да Приштина кроз забрану употребе динара и укидање платног промета са централном Србијом угрожава егзистенцију Срба и функционисање српских институција.

Подсјетио је да ће се у петак, 19. априла, навршити 11 година како Приштина није испунила основну обавезу формирања Заједнице српских општина проистеклу из Бриселског споразума, кроз коју је предвиђена финансијска подршка Србима и српским институцијама из Београда.