latinica  ћирилица
16/04/2024 |  17:56 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Драстична промјена времена; Температура пала за 20 степени (ВИДЕО)

Након неочекиваног топлотног таласа, Српску и регион захватио је екстреман пад температуре. Још веће захлађење очекује се у току ноћи, а у вишим крајевима сусњежица и снијег.
Снијег - Фото: РТРС
СнијегФото: РТРС

Температурне осцијалције највише ће утицати на хроничне болеснике. Овакво вријеме неће ићи наруку ни пољопривредницима.

Са љетних и до 32 жива на термометру у неким предјелима спустиће се и испод три степена а на вишим планинама је могућ и снијег..Већ данас послијеподне наше крајеве је погодио олујни вјетар и нагли пад температуре Све ће то утицати на , биљни свијет,усјеве,воћњаке.

- Једино у Херцеговини ће остати топлије. Максимална сутра у Бањалуци је осам степени, а јуче је била 32 степена Целзијусових. На вишим предјелима очекује се и снијег и сусњежица - навела је Милица Ђорђевић из Републичког хидрометеоролошког завода Српске.

Зато упозорење посбено за воћаре да заштите воћке које су скоро све прошле фазу цвјетања.

- Биљке су цвјетале и остале фено фазе су убрзано текле, усљед повећаних температура, а након овог пада температуре, можемо да дођемо до евентуалног оштећења плодова - навео је Рајко Рољић, биолог на Природно математиком факултету у Бањалуци.

Осим на биљни и животињски свијет све ово директно утиче и на људски организам. Већина грађана је са несаницом и наглим варијацијама крвног притиска.