latinica  ћирилица
16/04/2024 |  18:14 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Хоће да направе мит о Сребреници, а она то није; Усвоје ли резолуцију могућ миран разлаз (ВИДЕО)

Хоће да направе мит о Сребреници, а она то није. Срби у БиХ не желе да живе са народом који би да им прикачи етикету геноцидног, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Додик и Вучић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик и ВучићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Србије Александар Вучић понавља да ће увијек да подржи Републику Српску и Милорада Додика. Додик је, каже Вучић, у праву за једну ствар - ако кршите процедуре унутар једне земље о најтежим питањима и на то не реагује нико, већ напротив, сви споља то прихватају као нешто нормално, онда ту, каже српски предсједник, нешто није нормално. Ово су поруке Додика и Вучића данас из Херцеговине.

Буде ли усвојена Резолуција о Сребреници у УН, једини могући одговор је мирни разлаз у БиХ. Грађани Републике Српске су узнемирени и неће да прихвате да живе са онима који српском народу желе да наметну срамну етикету геноцидног народа, каже Додик. Пита зашто нико не помиње убијене Србе у Сарајеву, а ријеч је каже о готово истом броју страдалих као у Сребреници.

- Прво геноцид се није десио, да се десио не би стално форсирали ту причу па онда користе један тренутак у свијету да они који перу своју историју и савјест покушавају да о Сребреници направе мит, а нико не спомиње 3000 Срба који су убијени у исто вријем, дакле нимало једноставна ситуација - наводи Додик.



То што се у Резолуцији не спомиње ни Република Српска, ни Србија не умањује опасност коју носи, додаје Вучић.

- Па није проблем, неће се помињати неке друге земље у будућности када ми будемо подносили приједлоге Резолуција о Јасеновцу, Јајинцима, Краљеву, Крагујевцу - додаје Вучић.

Суживот и помирење у БиХ не иде руку под руку са најављеном Резолуцијом о Сребреници. Умјесто тога, каже Додик, отвориће старе ране, посвађати народе и актуелизовати питање останка Српске у БиХ, која је свакако дејтонска грешка. Све ово је рекао и Мирославу Лајчаку, с којим је разговарао у Мостару.

- Европа увијек покушава да смирује, пренио сам да је једна добра ситуација, везана за добијање статуса преговарача нарушена интервенцијама које су урађене од старне човјека који нема право да мијења законе, Кристијана Шмита. То нигдје нема у свијету. Он нема право да то уради, али Бошњацима то одговара - истиче Додик.

Премијер Федерације Нермин Никшић признаје да најављена Резолуција о Сребреници успорава европски пут БиХ. Најављује ове седмице састанак странака које чине власт на нивоу БиХ.

- Успорен је европски пут након отварања преговра. Рекао сам направимо корак напријед, а онда пет назад - истиче Никшић.

Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске истиче да у БиХ, кад год да се направи помак у суживоту, неко са стране се упетља, да то покари.

- Очито да им БиХ терба за рјешавање њиховох глобалних проблема и да им није ју интересу да постане стабилна - наводи Вишковић.

Из комплексне ситуације, Српска и Србија изаћи ће јаче, сачуваћемо мир и достојанство српског народа и пружити руку за договор са другима, порука је званичника Српске и Србије из Мостара, а радује и најава да би до краја године требало да буде издата грађевинска дозвола за градњу ареродрома у Требињу.