latinica  ћирилица
16/04/2024 |  18:31 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Међународни привредни сајам у Мостару - прилика за економску сарадњу у региону (ФОТО/ВИДЕО)

У Мостару данас и Међународни сајам привреде. У присуству предсједника Српске и Србије, Милорада Додика и Александра Вучића и премијера Радована Вишковића, сајам је отворио хрватски премијер Андреј Пленковић, чија је земља овогодишњи партнер. Присутно је око 800 излагача из 30 земаља свијета.
Мостар (фото: instagram.com/vlada_srpske) -
Мостар (фото: instagram.com/vlada_srpske)

Ове године додатни вјетар у леђа окупљању привредника је да је БиХ отворила приступне преговоре с Европском унијом.

У протеклих 25 година на Сајму у Мостару излагало је више од 1200 излагача из цијелог свијета, а посјетило га је више од милион посјетилаца, што је завидан број и за много веће градове. Већ 19 година на мостарском сајму своје производе од меда и љековитог биља излаже и Драган Батинић из Сокоца.

Међу 600 излагача, свој штанд има и Слободна зона из Крушевца.

- Привредна комора Србије, Развојна агенција Српске и Србије имају вишегодишњу сарадњу. Сада још више унапређујемо ту сарадњу путем кретања на државном нивоу - истиче директор Слободне зоне из Крушевца Александар Шаровић.

Међународни сајам привреде у Мостару прилика је за јачање сарадње са земљама региона. То потврђује и отворена авио-линија Београд - Мостар.

- Потврда тога је и отварање директне авио линије између Београда И Мостара која представља не само повећање мобилности, него је и симбол визије у којој границе постају све мање важње, док су сарадња и заједништво кључни за напредак - истиче предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто.

Предсједник Вучић позвао је све компаније из Србије да сарађују са компанијама из БиХ и Хрватске и да се настави радити на увећању трговинске размјене.

- Надам се да ће у будућности бити више искрености како српско-бошњачким тако и српско-хрватским односима. Не бих да говорим о другим односима, јер вјерујем да можемо заједнички да живимо и напредујемо још много брже. Нисмо лошији од свих других који би да нам буду тутори и ментори - наводи Вучић.

За премијера Радована Вишковића мостарски сајам доказ је да се може градити пут са пријатељима, без менторства појединих амбасада или страних званичника.

- Ту су земље региона које могу да помогну БиХ. Сигурно да се тако БиХ може и боље развијати и брже кретати на европском путу, него под менторством појединих амбасада и званичника који ни не разумију ове људе и овај простор - истиче Вишковић.

Трећу пут земља партнер сајма је Хрватска. За њеног премијера, Андреја Пленковића отворање приступних преговоре с Европском унијом за БиХ је од великог значаја, јер дефинише реформски пут и европску будућност за сва три конститутивна народа.

- У том процесу БиХ ће имати подршку Хрватске која поштује БиХ и жели јој помоћи у том процесу, као што је и до сада у свим фазама - наводи Пленковић.

Сајам који траје до 20. априла из године у годину окупља све више излагача и посјетилаца. Пословно и политичко повезивање у граду на Неретви има веће значење него у другим мјестима. Да је постало ствар престижа појавити се на овом сајму говори и то што су ове године сајамски капацитети попуњени два мјесеца раније.