latinica  ћирилица
16/04/2024 |  19:02 ⇒ 20:10 | Аутор: РТС

Почела расправа у Савjету Европе о захтjеву Приштине за пријем, већина представника нема јединствен став (ВИДЕО)

На пленарном засједању Парламентарне скупштине Савета Европе почела је расправа о захтеву Приштине за пријем. Известилац Дора Бакојани позвала је да ПС СЕ прихвати њен извештај. Већина представника политичких групација признала је да унутар својих редова нема јединствен став.
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Већина представника политичких групација у Парламентарној скупштини Савјета Европе признала је да унутар својих редова нема јединствен став о апликацији Приштине за чланство у СЕ, а једини који су отворено рекли да неће гласати за извјештај Доре Бакојани су европски конзервативци.

Представник групације либерала и демократа у Парламентарној скупштини Савјета Европе Јулијан Булаји изјавио је да је Приштина спремна за чланство у СЕ.

- Наша борба није за земље, већ за права. Ово је историсјки дан и ми бранимо права појединаца, а не земаља или народа, рекао је Булаји, додавши да је већина посланика у ПССЕ рођена у земљама које више не постоје. Ова одлука значи више права за 1,6 милиона људи који живе и чије рање зацијељују. Данашња одлука је почетна тачка и очекујемо од тзв. Косова да испуни реформе. Тзв. Косово је спремно за чланство у СЕ, али мора да обезбиједи заштиту српске заједнице - поручио је он.

Булаји је рекао да се не сме ићи погрешним путем креирањем нове Републике Српске на северу КиМ, али се исто тако не смију игнорисати права српске мањине да буде поштована и укључена на тзв. Косову.

Извјестилац Уједињене европске љевице Алексис Ципрас истакао је да су у тој групи различите позиције о апликацији Приштине у СЕ.

- Нема лаких рјешења за мир. Све одлуке које нас воде напред су тешке и имају полтичку цијену, али она је вриједна јер може направити разлику између рата и мира - нагласио је он.

Приштина је одлучила да примијени одлуку Уставног суда о манастоиру Високи Дечани, али желим да будем јасан да то није довољно да се подржи чланство, рекао је Ципрас, подсјећајући на озбиљне ескалације, неке због одлуке Београда, неке због одлуке Приштине.

Представник социјалиста Франк Швабе оцијенио је да је ово историјски моментат и да ће подржати извјештај Бакојани, а позвао је да се одбију сви предложени амандмани.

Представница Европске народне партије Ингјерд Шије истакла је да та политичка групација нема јединствен став о овом питању, али се радује дебати и различитим мишљењима.

Норвешка је међу првим земљама признала независност тзв.Косова и премијер Аљбин Курти је потврдио да је спреман да потпише Нацрт статута ЗСО, а наше јасно очекивање је да се то догоди без непотребног одлагања, рекла је она.

Ако и када Приштина постане члан СЕ, биће под процјесом мониторинга, додала је.

Представник европских конзервативаца Жолт Немет рекао је да та групација подржава чланство Приштине у СЕ, али су три важна разлога зашто неће подржати извештај Бакојани.

- Тзв. Косово није испунило све своје обавезе, већ само једну од три. Други разлог је Србија, јер се овим крши њена спољна и унутрашња стабилоност. У чијем интересу је да дестабилизује једну такву земљу - упитао је Немет.

Трећи разлог, додао је, јесте да је ово супротно принципима ове организације, која треба да служи регионалној стабилности.

Извјестилац Комитета министара Савета Европе Дора Бакојани препоручила је Парламентарној скупштини тог тијела да Комитету министара предложи да тзв. Косово постане члан Савјета Европе.

Дора Бакојани је на сједници Парламентарне скупштине констатовала да је од објављивања извјештаја добила критике и увреде на свој рачун, прије свега од представника држава које не признају независност КиМ, преноси Фонет.

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе Биљана Пантић Пиља изјавила је за Танјуг да је Одбор за политичка питања и демократију ПССЕ гласао против свих амандмана које је предложила српска делегација, као и против амандмана који су предложили чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске и најавила улагање приговора.

Пиља је додала да су амандмани одбијени великом већином и да се самим тим неће разматрати на пленарној сједници ПССЕ, осим уколико се не уложи приговор. Српска делегација у ПССЕ поднијела је јуче 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. државе Косово у Савјет Европе, а њима се између осталог тражи одлагање одлуке о захтјеву Приштине за чланство као и да формирање ЗСО буде претприступни услов.

Чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске поднијели су амандман на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе, којим се тражи да чланство тзв. државе Косово буде условљено формирањем Заједнице српских општина (ЗСО).

Према објављеној сатници дневног реда, вечерас око 20.00 требало би да се зна да ли је Парламентарна скупштина Савјета Европе подржала приједлог за пријем Приштине. Према сложеним правилима процедуре, делегација Србије моћи ће да затражи гласање о кворуму и, уколико добије подршку, биће неопходно да бар стотину од укупно 300 посланика од 46 земаља чланица Савета Европе буде присутно у сали у тренутку гласања.