latinica  ћирилица
16/04/2024 |  19:46 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Бореновић о пријему Космета: Срамота и парадокс, одбаците приједлог и сачувајте образ

Предсједник ПДП и посланик у ПД ПС БиХ Бранислав Бореновић, током данашње дискусије о Извјештају о пријему Космета у Савјет Европе о којем се одлучује на прољетњем засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе, упитао је колеге, какву би одлуку донијели да један дио њихове суверене државе једнострано одлучи да прогласи независност, мимо ваше воље и сагласности, и да данас одлучујете о чланству у Савјету Европе таквог једног отцјепљеног дијела њихове земље?
Бореновић у Савјету Европе - Фото: Уступљена фотографија
Бореновић у Савјету ЕвропеФото: Уступљена фотографија

Истакао је да са жаљењем мора констатовати да стављањем на дневни ред пријема тзв. Косова у Савјет Европе, присуствујемо једном драстичном примјеру урушавању међународног права.

- Овдје, у срцу Европе, колијевци демократије, присуствујемо страшном удару на базичне демократске принципе. Овим поступком газите суверенитет и територијални интегритет земље чланице Савјета Европе и земље чланице Уједињених нација, Србије. Ово је свјетски рекорд у кршењу демократских принципа и међународног права, јер хоћете експресно, за само годину дана да омогућите чланство у овом тијелу територији Космета, унилатерално отцијепљеној од суверене земље Србије – рекао је Бореновић, подсјећајући да територија тзв. Косова није призната као независна држава од више од половине свијета и није и не може бити чланица Уједињених нација као самостална земља.

Подсјетио је да приштинске власти у свом једностраном дјеловању не поступају по преузетим међународним обавезама и крше међународне споразуме.

- Знамо да Приштина апсолутно ништа није урадила да испуни кључни услов из Бриселског споразума, односно ништа по питању оснивања Заједнице српских општина - поручио је Бореновић.

Истакао је да се све ово чини у тешком тренутку, када се муком и преговорима покушавају нормализовати односи између Београда и Приштине.

- Господо, правите невјероватан преседан, историјски штетан преседан и урушавате институцију Савјета Европе. Питам вас, да ли овим преседаном креирате ново правило, шаљете ли данас поруку Каталонији, Шкотској, сјеверној Италији, Јужном Тиролу, Фламанији, Сјеверном Кипру, многим дјеловима Украјине...? Шаљете ли поруку мојој Републици Српскоj и порука БиХ? Могуће је једнострано прогласити независност и бити примљен у Савјет Европе? Од исхода данашњег гласања ћемо знати, а вријеме ће показати какве посљедице ће бити - поручио је.

Навео је да ће он бити против приједлога и поновио да је без сагласности Србије бесмислено, неразумно, непримјерено и апсурдно доносити овакве невјероватне одлуке.

- Ово је парадокс и срамота. Једини начин да спасите част и образ ове институције је да одбацимо овај приједлог или да кључни предуслов за било какаво разматрање буде имплементација договорених споразума, тј. формирање Заједнице српских општина - поручио је Бореновић.