latinica  ћирилица
16/04/2024 |  20:15 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Додик: Кина препознаје Српску јер је партнер вриједан пажње (ФОТО/ВИДЕО)

Кина препознаје Републику Српску као партнера јер смо атрактиван и партнер вриједан пажње, рекао је за РТРС предсједник Републике Српске Милорад Додик након састанка са кинеском делегацијом.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик истиче да су кинеским представници показали како се раде пројекти те да са њима Република Српска може да сарађује у свакој свери дјелатности. 

Додик наводи да је на састанку разговарано о приоритетима везаним за привредну сарадњу.

- Разговарано је и у чему ми можемо да подржмо политику једне Кине и политику коју форсирају везано за регионални и глобални пут - наводи Додик.

Предсједник Српске навео је да је Република Српска прва која је у оквиру југоисточне Европе урадила Термоелектране Станари.

- Поносни смо што је предсједник Кине Си Ђи Пинг често помињао ту чињеницу - наводи Додик.

Додик наводи да са Кином Република Српска има веома добру сарадњу али и како каже, много проблема, који долазе са Запада, а који сматрају да многе пројекте које Република Српска води треба зауставити.

- Ми од тога не одустајемо. У ФБиХ готово да нема ни један пројекат који се реализује са њиховим компанијама, Република Српска држи 10 пројеката и размишљамо и о новим пројектима - истиче предсједник Српске.

Додик каже да све што представници Српске раде, раде уз добру вољу и пријатељство које имају са Републиком Кином и њеним властима.

У саопштењу кинеске делегације навели су да су спремни да у погледу планирања и пројектовања транспортне мреже, донијети развојно искуство уколико је потребно.

- У великих пројеката имамо значајну предност у инжењерској технологији и инжењерској опреми и можемо пружити релевантне услуге и као и сарадњу. На кључним пројектима на којима су Република Српска и Кина сарађивале, добили смо пуну подршку амбасаде и финансијских институција. Када је у питању банка, надамо се да ћемо заједничким снагама радити на њиховој промоцији - наведено је у саопштењу.

Наводе да ће активно истраживати у области инвестиција, укључујући енергетску и транспортну инфраструктуру, и активно тражити одговарајуће могућности улагања у области минералних ресурса.