latinica  ћирилица
16/04/2024 |  20:22 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска и Србија признати на пројекту "Један појас - један пут" (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска и Србија признати су на пројекту који гаји кинески предсједник Си Ђи Пинг "Један појас - један пут", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић за РТРС.
Радован Вишковић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Радован ВишковићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Они ће наше пројекте узети у разматрање - додаје Вишковић.

Када је ријеч о посјети кинеске делегације Источном Сарајеву, Вишковић додаје, да је ово значајна висока делегација.

- Кинеска жељезница (China Railway Enginerring Group Limited – CREC) је на 13 мјесту, од топ 500 компанија у свијету. Већ су присутни у пројектима изградње ауто-пута Бијељина-Брчко, а данас смо разговарали и о пословима који нису у опису ове компаније - додаје Вишковић.

Српска има више од 10 јачих кинеских компанија које на простору Српске, раде на многим пројектима, који су битни за Републику Српску, наводи Вишковић.

- Предсједник управе кинеских жељезница је први пут у Европи, а нама је веома драго да је његова прва посјета управо на просторима Републике Српске. Ми слиједимо примјер, иако не можемо да се поредимо са Мађарском,  која има најбољи искорак што се тиче Европе и везе са Кином - истиче Вишковић.

У саопштењу кинеске делегације навели су да су спремни да у погледу планирања и пројектовања транспортне мреже, донијети развојно искуство уколико је потребно.

- У великим пројектима имамо значајну предност у инжењерској технологији и инжењерској опреми и можемо пружити релевантне услуге и као и сарадњу. На кључним пројектима на којима су Република Српска и Кина сарађивале, добили смо пуну подршку амбасаде и финансијских институција. Када је у питању банка, надамо се да ћемо заједничким снагама радити на њиховој промоцији - наведено је у саопштењу.

Наводе да ће активно истраживати у области инвестиција, укључујући енергетску и транспортну инфраструктуру, и активно тражити одговарајуће могућности улагања у области минералних ресурса.