latinica  ћирилица
16/04/2024 |  21:01 ⇒ 21:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Данас је дан срама у Парламентарној скупштини Савјета Европе

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас, након што је у Парламентарној скупштини Савјета Европа (ПССЕ) усвојена препорука да се тзв. Косову одобри да постане члан Савјета Европе, да је данас дан срама у ПССЕ, будући да је први пут у историји, како је истакао, препоручено чланство нечега што није држава, и које притом не испуњава основне услове у домену људских права и слобода.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

- Данас је дан срама у Парламентарној скупштини Савјета Европе. Први пут у историји препоручено је чланство нечега што није држава и које притом не испуњава основне услове у домену људских права и слобода - поручио је Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова.

Истакао је да Приштина већ 11 година одбија да формира Заједницу српских општина, што је њихова међународна обавеза, као и да спроводи политику терора над српским народом и етничко чишћење.

Овом одлуком, наметнутом силом међународних моћника, поткопали су темеље самог Савјета Европе и међународног правног поретка, нагласио је Дачић.

- О каквом принципу заштите територијалног интегритета ће даље причати, када су нарушили територијални интегритет Србије? Ми ћемо наставити нашу борбу свим снагама, борићемо се да та одлука не буде усвојена на Комитету министара 16. маја. А видјећемо и колико вриједи ријеч међународне заједнице коју су дали предсједнику Александру Вучићу да Косово неће бити примљено у Савјет Европе док не формира Заједницу српских општина. Или ће то опет бити лаж? - упитао је шеф српске дипломатије.

Парламентарна Скупштина Савјета Европе (ПССЕ) усвојили су вечерас нацрт извјештај известиоца за тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косову одобри да постане члан Савјета Европе.

За пријем тзв. Косова у Савјет Европе гласало је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано.