latinica  ћирилица
16/04/2024 |  21:37 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Посланица Бундестага: Никада у историји СЕ није се укључила међународно непризната држава

Посланица Бундестага Жаклин Настић прокоментарисала је одлуку у којој је Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила нацрт извештаја извјестиоца за тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани.
Европски парламент (фото: архива/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Европски парламент (фото: архива/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Данашња одлука Парламентарне скупштине Савјета Европе да препоручи Космет за чланицу Савјета Европе је тешка грешка и не доприноси стабилизацији Западног Балкана - навела је Настићева.

Она додаје, да се никада раније у историји Савјета Европе није догодило да се у СЕ укључи нека међународно непризната држава.

- Приштина и Аљбин Курти газе сва мањинска права на Косову и нису примијенили ниједан споразум из Бриселског споразума из 2013. године. Приштина годинама систематски покреће застрашивање и дискриминацију Срба на Космету. Репресија и полицијско насиље косовско-албанских полицијских снага над Србима и Ромима су тамо свакодневница - додаје Настићева, која је однедавно члан нове партије у Њемачкој, Сара Вагенкнехт - За разум и правду (Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit).

      View this post on Instagram

A post shared by Żaklin Nastic (@zaklinnastic)

Настићева истиче, да примањем Космета у Савјет Европе, западне вриједности награђују вјештачки створену државу и тиме успоравју дијалог Београда и Приштине.

- Ово би отворило Пандорину кутију. Тако се прави међународни преседан - закључује Настићева.