latinica  ћирилица
16/04/2024 |  22:54 ⇒ 23:03 | Аутор: СРНА

ПС Савјета Европе: Уз препоруку постприступна обавеза формирање Заједнице српских општина

Парламентарна Скупштина Савјета Европе саопштила је вечерас да се уз препоруку да се такозваном Косову одобри да постане члан Савјета Европе одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, међу којима би формирање Заједнице српских општина требало да буде као постприступна обавеза.
Савјет Европе (фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Савјет Европе (фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Парламентарна скупштина Савјета Европе оцијенила је да би формирање Заједнице српских општина био "важан корак" да се обезбиједи заштита права Срба, док је као "велики искорак" поздравила спровођење пресуде тзв. уставног суда у Приштини у случају манастира Високи Дечани.

Скупштина признаје да је апликација поднијета у "околностима без преседана" с обзиром на то да један број држава чланица СЕ не признаје такозвано Косово као државу, те је позвала на "дипломатију, дијалог и компромис".

Комитету министара Савјета Европе је упућен позив да обезбиједи да чланство такозваног Косова буде "без прејудицирања ставова појединих држава чланица у погледу државности Косова".

У саопштењу се наводи и да би чланство у Савјету Европе помогло самопроглашеном Косову да се "позабави отвореним изазовима и питањима која изазивају забринутост".

Захтјев Приштине биће одобрен уколико добије двотрећинску већину гласова министара или амбасадора који ће их представљати на састанку Комитета министара, који би требало да се одржи од 16. до 17. маја.

Подсјећамо, Парламентарна Скупштина Савјета Европе усвојили су нацрт извештај извјестиоца за тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косово одобри да постане члан Савјета Европе.