latinica  ћирилица
17/04/2024 |  06:59 ⇒ 08:32 | Аутор: РТС

Ко све није подржао препоруку за пријем Приштине у Савјет Европе?

Од 29 представника у Парламентарној скупштини Савета Европе, који су синоћ гласали против препоруке о чланству Приштине у Савету Европе, њих осморо је из Шпаније.
Савјет Европе (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT, илустрација) -
Савјет Европе (Фото: EPA-EFE/YOAN VALAT, илустрација)

Парламентарна Скупштина Савета Европе усвојила је нацрт извештаја Доре Бакојани, у којем се препоручује да се Приштини одобри да постане члан Савјета Европе.

За пријем је гласао је 131 од 171 присутног члана ПССЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано.

На сајту ПССЕ објављено је који су представници како гласали на јучерашњој сједници.

Против чланства Приштине у Савету Европе било је осам посланика из Шпаније и четири посланика из Мађарске, два са Кипра, а од пет посланика Грчке само је један глас био против. Против је гласао и један посланик из Њемачке.

Такође, против су гласала и два посланика из Француске и један из Италије.

Против су били седморо чланова делегације Србије, али и Маја Вукићевић из Црне Горе, као и Сњежана Новаковић и Бранислав Бореновић из Босне и Хецеговине.

Међу 11 уздржаних био је један посланик из Црне Горе, шесторо Италијана и троје Молдаваца, као и један посланик из Њемачке.

Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.