latinica  ћирилица
17/04/2024 |  07:15 ⇒ 07:19 | Аутор: СРНА

Глумци са Косова и Метохије наступили пред прњаворском публиком

Глумци Народног позоришта Приштина, чије је сједиште у Грачаници, синоћ су пред прњаворском публиком извели комедију "Женидба" Николаја Гогоља, а сав прикупљени приход намијењен је за помоћ српским породицама са Косова и Метохије.
Глумци Народног позоришта Приштина - Фото: СРНА
Глумци Народног позоришта ПриштинаФото: СРНА

Предраг Радоњић, директор позоришта које обиљежава 75 година постојања, рекао је да покушавају да заједно са Удружењем "Баштионик" и са градовима Бањалуком, Прњавором, Лакташима и Градишком прикупе помоћ помоћ за социјално угрожене породице.

Радоњић је истакао да им је увијек драго када имају прилику гостовати у Републици Српској и да је сваки долазак посебан.

У овом тренутку, каже, не постоје два дијела српског народа који се толико добро разумију и воле као што су то Срби на Косову и Метохији и у Републици Српској.

- На сличан начин смо, чини ми се, и угрожени и знамо шта значи борба за идентитет. Култура је у свему томе пресудна, јер када вам неко угрожава право на језик, историју, културну баштину, на савремено стваралаштво заправо вам угрожава темеље идентитета, оно на чему се заснива један профил и карактер народа - рекао је Радоњић.

Међу глумцима који су се вечерас пред позоришном публиком појавили на сцени Центра за културу и туризам у Прњавору био је и Милан Васић, који је осим по позоришним и филмским улогама бројне симпатије побрао и извођењем пјесама које су тематски везане за Косово и Метохију.

Он је рекао новинарима да сама идеја да се изводи једна представа уз слободан улаз, али истовремено и да има хуманитарни карактер на добровољној основи значи много породицама до којих ће помоћ стићи.

- Када дођете на Косово и Метохију нећете видети људе који ће се жалити да тешко живе, који су нервозни, намрштени, напротив тамо су људи насмејани, огуглали су на целу ситуацију која се дешава последњих 20 година, имају свој живот, породице, раде - појаснио је Васић.

Васић је, говорећи о раду Народног позоришта Приштина чије је тренутно сједиште у Грачаници, појаснио да је ово позориште несвакидашње јер су играли представе и у спаљеним домовима културе за петоро људи, у црквеном дворишту за свештеника и једно дијете из Призрена, у шуми за седморо дјеце.

- Ово позориште је посебно. Многа села до пре десетак година никада нису видела позориште, зато ми постојимо, са сваком представом смо у сваком селу где постоји српски народ - нагласио је Васић.

Предраг Адамовић из Србског сабрања "Баштионик" подсјетио је да ова организација већ четири године спроводи акцију "Задужбина за Косово и Метохију" у оквиру које се реализују бројни пројекти помоћи Србима.

Он је истакао да Република Српска има саосјећање са оним што пролазе Срби на Косову и Метохији.

- Није толико важна чак ни финансијска помоћ колико је важан сам однос, саосјећање које сви имамо, пажња и једна порука да их нисмо заборавили, а даће Бог да све то прође и да српска држава васкрсне на Косову и Метохији - каже Адамовић.

Представу "Женидба" по тексту Николаја Гогоља режирао је Милан Караџић. Осим Васића глумачку поставу чине Јелена Орловић, Јасмина Стојиљковић, Аника Грујић, Јанко Цекић, Милорад Капор, Небојша Ђорђевић, Бојан Стојчетовић, Бранко Бабовић и Тамара Томановић.

Представа је у понедјељак навече изведена на сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци, а како је раније најављено сутра ће бити изведена у Лакташима и у четвртак, 18. априла у Градишци.