latinica  ћирилица
17/04/2024 |  07:35 ⇒ 07:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Индонезија: Најмање 800 људи евакуисано након ерупције вулкана (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 800 људи је евакуисано из индонежанске провинције Северни Сулавеси након вишеструке ерупције вулкана Руанг у тој области, који је претходних дана избацивао лаву и пепео, саопштио је данас Центар за вулканологију и смањење геолошке опасности (ПВМБГ) ове земље.
Ерупција вулкана (Фото: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG/илустрација) -
Ерупција вулкана (Фото: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG/илустрација)

Вулкан, који се налази на острву Руанг, око 100 километара од главног града провинције Манадо, еруптирао је више од три пута од уторка.

- Надлежни су подигли ниво узбуне након повећане активности - рекла је Херунингтиас Деси Пурнамасари, званичница ПВМБГ за Ројтерс.

- Ерупцију планине Руанг покренули су недавни земљотреси на острву, а ова планина емитује опасне и "експлозивно вруће облаке" до 1,8 километара у небо. Морамо да евакуишемо острво јер очекујемо да би могло да дође до дододатних ерупција. У кругу од четири километра од кратера није дозвољена никаква активност - додала је званичница.

Снимци које је Ројтерс видјео показују токове црвене лаве низ планину, који се огледају у водама испод, као и облаци сивог пепела изнад кратера.

- Острво Руанг је дом за око 838 становника, од којих већина су сада евакуисани на најближе острво Тагуланданг - рекла је Пурнамасари.

Индонезија се налази на такозваном "пацифичком ватреном прстену", што је подручје високе сеизмичке активности на неколикох тектонских плоча, подсјећа Ројтерс.