latinica  ћирилица
17/04/2024 |  08:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: ПС Савјета Европе се осрамотила као никад у историји

Парламентарна скупштина Савјета Европе осрамотила се као никад у историји, подржавши препоруку за пријем Приштине у ту међународну организацију, поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ)

- Прихватањем могућности да у чланство Савјета Европе буде примљено нешто што није држава, већ сепаратистички режим који свакодневним насиљем над српским народом у себи персонификује све против чега би цивилизован свет требало да се бори, апсурд је постао стварност - навео је он на платформи Икс.

Како је нагласио, пред Комитетом министара Савјета Европе 16. маја неће бити само одлука о чланству самопроглашеног Косова, већ одлука о смислу постојања те међународне организације.

За пријем тзв. Косова у Савет Европе синоћ гласало је 131 од 171 присутног члана ПССЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано.

Након усвајања извјештаја Доре Бакојани, Парламентарна скупштина Савјета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.