latinica  ћирилица
17/04/2024 |  09:20 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Шамац: Отворен фестивал "Милица"

Фестивал посвећен Милици Бабић Андрић, првој српској костимографкињи и супрузи нобеловца Иве Андрића, вечерас је у Шамцу отворио глумац Тихомир Станић монодрамом "На Дрини ћуприја".
Фестивал "Милица" у Шамцу - Фото: СРНА
Фестивал "Милица" у ШамцуФото: СРНА

Фестивал "Милица", који се одржава по трећи пут, од почетка континуирано ужива подршку Министарства за просвјету и културу Републике Српске, рекла је помоћник министра Тања Ђаковић.

- Поносни смо што смо у оквиру ове приче о познатој Шамчанки иницирали реализацију пројекта ширег концепта Спомен-кућа Милице Бабић Андрић, чији је циљ развој културних рута у Српској кроз обнову легата и реализацију нових сталних поставки о значајним личностима за културу Српске - изјавила је Ђаковићева.

Подсјетила је да је ресорно министарство 2022. године издвојило знатна средства за реализацију пројекта Спомен-кућа Милице Бабић Андрић.

- У оквиру пројекта уједно смо израдили три реплике костима њених значајних стваралачких периода који су изложени у кући. То ће омогућити да радионице костимографије, које се организују у оквиру Фестивала, подстакну и усмјере полазнике - навела је она.

Ђаковићева је честитала Центру за културу у Шамцу јер су уложили труд и посвећеност у реализацији идеје да се кроз Фестивал "Милица" популаризује лик и дјело Андрићеве.

Директор Центра за културу Миланка Благојевић рекла је да ће Фестивал трајати четири дана и да је обогаћен разноврсним програмом.

Директор Удружења грађана канцеларије за културну дипломатије из Београда Гордана Бечић истакла је да је Фестивал од прошле године добио регионалну ноту с обзиром на то да је отворена и Спомен-кућа.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је Фестивал "Милица" начин да се ова општина одужи Андрићевој, првој српској костимографкињи и жени која је цијелом региону позната са својим костимима.

Фестивал се одржава уз подршку мисије ОЕБС-а у БиХ, министарстава културе Републике Српске и Србије и општине Шамац.