latinica  ћирилица
17/04/2024 |  10:10 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Кондић Панић: Усвајање резолуције о Сребреници имало би велике посљедице по стабилност у региону

Амбасадор БиХ у Француској Бојана Кондић Панић изјавила је да би усвајање резолуције о Сребреници могло имати велике посљедице на дипломатске односе, посебно на односе различитих земаља, глобалних актера, те да би то могло утицати и на стабилност у региону.
Бојана Кондић Панић - Фото: РТРС
Бојана Кондић ПанићФото: РТРС

- О овој теми разговарали смо и са саговорницима овдје у Француској и порука коју смо добили јесте да им је жао што је до оваквог приједлога уопште дошло, јер то подразумијева враћање у прошлост, у вријеме конфликта и нетрпељивости унутар страна у БиХ - истакла је Панићева за Срну.

Она је оцијенила да би, у контексту тренутних бројних геополитичких изазова у свијету, најважније било да се у БиХ и на Балкану очувају стабилност и мир, да се гледа у будућност и буде концентрисано на европске интеграције као заједнички, примарни циљ свих страна у БиХ.

Панићева је истакла да је управо то и била основна порука саговорника у Француској.

- Порука коју смо добили од више саговорника у Француској била је управо та - да они желе брже напредовање БиХ ка европским интеграцијама, а не враћање фокуса на прошлост - рекла је Панићева.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Приједог резолуције о Сребреници, упркос противљењу Републике Српске, требао би се наћи на дневном реду Генералне скупштине УН почетком маја.