latinica  ћирилица
17/04/2024 |  10:16 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Ухапшено седам лица због дјечије порнографије (ФОТО)

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције су у сарадњи са полицијским управама Бањалука, Приједор и Градишка, реализовали акцију кодног назива "Систем 2024" у оквиру које је слободе лишено седам лица за која постоје основи сумње да су у претходном временском периоду извршила кривична дјела искориштавање дјеце за порнографију и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије - Фото: Уступљена фотографија
Ухапшено седам лица због дјечије порнографијеФото: Уступљена фотографија

Слободе су лишени В.И. из Бањалуке, С.Ђ. и Д.М. из Лакташа, П.А. из Котор Вароши, Д.Д. из Оштре Луке, Н.Д. из Приједора и Г.Д. из Србца, а истрагом је обухваћено и једно малољетно лице које није лишено слободе и према њему ће се поступати у складу са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, саопштено је из МУП-а Српске.

Након завршене криминалистичке обраде против ових лица ће надлежним тужилаштвима бити поднесен извјештај о извршеном кривичном дјелу.

- По наредбама надлежних судова, извршени су претреси на осам локација за које се утврдило да их користе лица које се доводе у везу са извршењем поменутих наведених кривичних дјела и том приликом су пронађена и одузета средства извршења кривичног дјела и то рачунар, таблет, 17 мобилних телефона, пет меморијских картица, 21 СИМ картица, 70 оптичких медија за чување дигиталних података и остали уређаји за чување дигиталних података, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела, као и предмети који указују на извршења другог кривичног дјела (ватрено оружје чије држање грађанима уопште није дозвољено а ради се о ручно преправљеном оружју), као и одређена количина зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу марихуану - наводи се у саопштењу.

Кривична дјела су извршена на тај начин што су осумњичени у претходном временском периоду користећи друштвене мреже и апликације за комуникацију, као што је Телеграм, приступали групама у којима се дијелио садржај дјечије порнографије, те су свјесно тражили линкове како би приступали новим групама у којима се дијели дјечија порнографија знајући да ће групе у којима су тренутно чланови бити обрисане.

Такође, поједина лица се сумњиче се да су на удаљеним инфраструктурама креирали складишни простор за чување дигиталних података које су налазиле под њиховом контролом, након чега су на поменуте складишне просторе у више наврата склаштили садржаје дјечије порнографије, наведено је у саопштењу МУП-а.