latinica  ћирилица
17/04/2024 |  11:08 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Сарајево: Пражњење резервоара на четири бензинске пумпе због цурења гаса

На подручју свих општина Кантона Сарајево извршени су ванредни инспекцијски надзор и детекција цурења гаса на подземним и надземним резервоарима на 76 бензинских пумпи и за четири, на којима је детектовано веће цурење гаса, наложено је пражњење резервоара.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

Овим бензинским пумпама наложено је пуњење резервоара водом, довођење инсталације у технички исправно стање, те достављање доказа о техничкој исправности инсталације, саопштено је из кантоналног Министарства унутрашњих послова /МУП/.

Инспектори за заштиту од пожара су за 17 бензинских пумпи, на којима је детектовано мање цурење гаса, наложили отклањање недостатака.

Приликом инспекцијских надзора на 22 бензинске пумпе нису затечени резервоари течног гаса, а на 21 од преостале 54 бензинске пумпе детектовано је цурење гаса на вентилима, манометрима и спојним мјестима инсталације.

Након изречених мјера, инспектори су извршили 21 контролни инспекцијски надзор код субјеката надзора код којих су утврђени недостаци.

Контролним инспекцијским надзорима и поновном детекцијом гаса на 20 бензинских станица констатовано је да је извршена санација инсталације и поновном детекцијом гаса није утврђено цурење гаса.

Контролним прегледом на једној бензинској пумпи констатовано је да је резервоар испражњен и ван функције, инсталација није доведена у технички исправно стање, на основу чега се одговорно лице усмено и писмено изјаснило да се резервоар течног нафтног гаса и припадајућа инсталација због финансијске неисплативости више неће користити.

Инспектор за заштиту од пожара забранио је поновно пуњење и кориштење резервоара за течни нафтни гас и припадајуће инсталације све док се иста не доведе у технички исправно стање и о томе достави доказ о исправности.

У саопштењу је наведено и да су поједини субјекти, након сазнања о ванредном инспекцијском надзору, дјеловали превентивно и набавили инструменте за мјерење присуства течног нафтног гаса, те на основу тога и прије доласка инспектора за заштиту од пожара извршили контролу и санацију цурења течног нафтног гаса на својим бензинским станицама.