latinica  ћирилица
17/04/2024 |  11:23 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Нешић: Кад Српска позове сви смо ту!

Срби су најстрадалији народ на Балкану у протеклом вијеку који се увијек борио само за слободу. Народ који је у протеклом вијеку дао преко два милиона страдалих у одбрамбеним ратовима, никако не може бити геноцидан. Управо супротно, српски народ је жртва геноцида. О томе свједоче Зејитинлик, Јасеновац, Крагујевац, Козара, Брод на Дрини, Пребиловци и сваки педаљ Балкана. О томе свједоче и 3.267 гробова у средњем Подрињу и Бирчу, као и Сијековац, Возућа, долина Неретве, али и 200.000 избрисаних сарајевских Срба, ово је рекао предсједник ДНС-а Ненад Нешић уочи скупа "Српска те зове", који ће сутра бити одржан на Тргу Крајине у Бањалуци.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Они који би да избришу злочине Првог и Другог свјетског рата, али и трагичног грађанског рата с циљем распада СФРЈ, сва своја недјела покушавају сакрити и приписати другим – својим жртвама.

- Срби су поносан народ, који никада будућност није градио на виктимизацији. Никада нисмо оптуживали, упирали прстом нити инсистирали на туђој колективној одговорности. Онима који су нас у ратовима убијали, пружали смо руку помирења и са њима правили заједничке државе. Они који данас мисле да резолуцијом у УН могу промијенити историјске чињенице и градити будућност, грдно се варају. Једино што су успјели јесте да овдје отворе нове дубоке кризе и подјеле. Врата будућности залупили су новим враћањем у 90е године прошлог вијека - истиче Нешић.

То што је Република Српска мала на карти свијета, додаје он, не значи да треба ћутати на неправде и покушаје њене сатанизације.

- Наше жртве, наши невино страдали, можда јесу жртве које само ми оплакујемо, али то не значи да су мање вриједне и да се могу избрисати. Наш народ никада није водио ратове у туђим државама, него је искључиво бранио своје домове. Република Српска наша је светиња на коју нећемо дозволити да падне иједна мрља и сутра ћемо поручити да су Срби правдољубив и слободарски народ који неће дозволити да га други тлаче и сатанизују. Ни за шта им ова резолуција не служи осим да још једном понове већ виђене нападе из жеље да обришу Републику Српску. Тако ће само срушити БиХ. За Републику Српску се ипак ми питамо. И када она позове, сви смо ту! Живјела Република Српска - поручио је Нешић.