latinica  ћирилица
17/04/2024 |  11:31 ⇒ 13:49 | Аутор: Агенције

Хрвати бирају Сабор; Пленковић прекршио изборну тишину?

У Хрватској се одржавају парламентарни избори за 11. сазив Хрватског сабора. У 7 часова је отворено више од 6.500 бирачких мјеста на којима ће грађани моћи да гласају до 19 часова.
Избори у Хрватској (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Избори у Хрватској (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Право гласа има 3,773 милиона бирача, чак 127.000 мање него прије четири године. Пребивалиште у Хрватској има 3,511 милиона биарача, а без пребивалишта у њој активно је регистровано 222.300 бирача.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је након гласања дао изјаву која се, како наводе медији, може протумачити као кршење изборне тишине.

- Данас је лијеп дан, добро смо расположени и оптимистични. Надам се да ће грађани гласати за Хрватску у којој се поштује Устав и уставни ред, за Хрватску која припада западном и трансатлантском демократском кругу. Позивамо да се Хрватска води озбиљно и поуздано и да се Хрватска води сигурно. Ја сам увијек за то да што већи број хрватских грађана искористи своје право. То је једно лијепо грађанско право - рекао је Пленковић.

Он је рекао да поштује Устав.

- Што се тиче регионалне стабилности, ми смо увијек показивали вођство. Ми смо остварили своје стратешке циљеве, ушли смо у НАТО, ЕУ, еврозону и Шенген, остаје заокружити то чланством у ОЕЦД-у. Помажемо и БиХ, ради Хрвата који су тамо конститутиван народ, али желимо развијати односе са свим сусједима - рекао је Пленковић.

Он је рекао да на БиХ гледају позитивно.

- То је нама сусједна земља. За њу се залажемо готово онако како се залажемо за Хрватску. Подржавамо цјеловиту БиХ и Дејтонски споразум. Желимо да се ријеши вјечно питање Хрвата у БиХ. Те поруке као Додикове /предсједника Републике Српске Милорада Додика/ се стално понављају, то није ништа ново. Разговарамо са свима и шаљемо поруке стабилности и функционалности, то је важно за БиХ, па и за мир у регији. Залажем се за дијалог - рекао је Пленковић.

У Загребу је гласао и предсједник Хрватске Зоран Милановић и коментарисао кршење изборне ћутње премијера.

- Имате премијера који ни данас није одолио да дивља и прича глупости о кршењу Устава, поштивању закона. За пјешачки да, али кривични закон не - рекао је Милановић.

- Дивљачки вријеђати посланике, говорити им да су смеће, тога није било никада. Они ће добити пуно гласова, али сам сигуран да ће слободна Хрватска добити више - навео је он.

Милановић је рекао да жели Хрватску у којој се не краде и не пљачка, те да ће се ЕУ фондови више користити и неће се красти.

- Сам се оградио од свих и ископао каналчину - рекао је о Пленковићу и ХДЗ-у, и додао, да ХДЗ мотивише људе да остану кући, оних осим који гласају за ХДЗ.

- Очекујем разговоре и договоре са свима који не желе да се пљачка и краде - поручио је предсједник Хрватске.

Редови бирача у Загребу

На биралишту у Варшавској улици у Загребу се створила огромна гужва. Ријеч је о биралишту на којем гласају они који немају пребивалиште у престоници Хрватске.

На још неким биралиштима у центру града забиљежени су редови грађана који чекају да гласају.

У Загребу су своју грађански дужност обавили бројни функционери, а међу њима и досадашњи предсједник Сабора Гордан Јандроковић (ХДЗ), те предсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац.