latinica  ћирилица
17/04/2024 |  12:27 | Аутор: Агенције

Спријечено кријумчарење дјевојчице на граници између БиХ и Хрватске

Служба за послове са странцима БиХ и Гранична полиција БиХ спријечила је на граничном прелазу Брод кријумчарење дјевојчице од пет година.
Гранична полиција БиХ (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција БиХ (Фото: Гранична полиција БиХ)

Тужилац из Одсјека за кријумчарење људи и трговину људима Тужилаштва БиХ координисао је активности у сарадњи са Службом за послове са странцима БиХ и Граничном полицијом БиХ, који су приликом контроле робе и путника редовне аутобуске линије на граничном прелазу Брод детаљним анализама открили и идентификовали жртву међународне трговине људима, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

- Идентификована жртва је петогодишња дјевојчица која се налазила у пратњи страног држављанина, који је по налогу поступајућег тужиоца задржан у Служби за послове са странцима БиХ, а жртва је у складу са правосудним смјерницама за заштиту жртава трговине људима адекватно збринута и смјештена у сигурну кућу. Жртви је додијељен специјални старатељ за дјецу стране држављане без пратње и жртве трговине дјецом - истакли су из Тужилаштва БиХ.

Додали су да се наведена дјевојчица налази у бази потрага за особама за којима трагају међународне институције, те је поступајући тужилац у сталној комуникацији са надлежним тужилаштвом и полицијом у Визбадену, Њемачка, а предузимају се активности на реализацији враћања дјетета мајци.

- Тужилаштво БиХ се захваљује на ефикасној и професионалној сарадњи инспекторима Службе за послове са странцима БиХ и сигурној кући која је пружила подршку у овим активностима - истакли су из ове институције.