latinica  ћирилица
17/04/2024 |  12:44 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Потврђена оптужница против Литванца због кријумчарења 27 миграната

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Литванца Владаса Савулиса /40/ због кријумчарења 27 миграната, међу којима и двоје малољетника, на подручје Хрватске и даље према земљама ЕУ.
Гранична полиција - хапшење - Фото: СРНА
Гранична полиција - хапшењеФото: СРНА

Оптужница га терети да је у намјери стицања незаконите имовинске користи, а по претходном договору и за новчану накнаду, у теретно возило којим је управљао, у простор направљен за кријумчарења људи, смјестио 27 држављана Сирије, Бангладеша, Ирака и Ирана у намјери да их из БиХ прокријумчари на подручје Хрватске и даље према земљама ЕУ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Кријумчарење је вршено у приколици без одговарајућих услова за смјештај и транспорт особа, чиме је угрозио животе и здравље кријумчарених лица.

Оптужени је 20. јануара на граничном прелазу Градишка покушао да кријумчарене особе на незаконит начин пребаци из БиХ на територију Хрватске, иако је знао да не испуњавају услове за законит прелазак границе и боравак у земљама ЕУ.

Детаљним претрагама, припадници Граничне полиције открили су илегалне мигранте који су предати на даље поступање Служби за послове са странцима БиХ.

Литванац се налази у притвору.